Istraživanje: Posjeta umjetničkim izložbama može nas učiniti društvenijim i otvorenijim


Nedavna studija sa Univerziteta u Beču pokazuje da posjeta umjetničkoj izložbi ne pruža samo estetski užitak, već može i poboljšati osjećaj za druge te povećati našu sposobnost da razumijemo njihove emocije – efekti koji traju i do sedam dana.

Međunarodni istraživački tim Fakulteta za psihologiju Univerziteta u Beču istraživao je da li izložbe mogu učiniti ljude empatičnijima i promijeniti njihove stavove i ponašanje.

Istraživači su analizirali uticaj izložbe „Pokaži mi svoju ranu”, koja je obuhvatala kombinaciju savremene i historijske umjetnosti, fokusirala se na temu ljudske ranjivosti i imala za cilj da inspiriše posjetioce da razmišljaju i uvedu pozitivne promjene u svoj život.

U sklopu studije, provedena su dva glavna testa. Prvi test uključivao je razgovor s prolaznicima ispred muzeja, koji su bili upitani da li žele besplatnu ulaznicu za izložbu. Istraživači su mjerili empatiju učesnika i njihove stavove prema strancima. Rezultati su pokazali značajno smanjenje ksenofobije i povećanu prihvaćenost stranaca i migranata nakon posjete izložbi. Ovi rezultati nisu jedini pozitivni efekti koje je studija otkrila.

Također je ispitano kako posjeta izložbi utiče na svakodnevno ponašanje posjetilaca. Ispitanici su bilježili svoje misli i radnje tokom sedmice prije i nakon posjete izložbe. Rezultati su pokazali da su ispitanici nakon posjete izložbi nastojali biti društveniji i otvoreniji, te su više pomagali drugima. Ove promjene su se zadržale do kraja dana, a neki od njih su primijetili da su bili pažljiviji prema osjećajima drugih i tokom narednih sedam dana te su razmišljali više o sebi.

“Ako svaki posjetilac tokom posjete izložbi malo više razmišlja o drugima i pokazuje otvoreniji i empatičniji stav, to može dovesti do značajnih društvenih efekata”, tvrdi voditelj istraživačkog tima Matthew Pelowski.

Umjetnost ne samo da ima potencijal da obogati estetski doživljaj, već i da pozitivno utiče na naše obrasce mišljenja i ponašanja, doprinoseći boljem razumijevanju i suosjećanju među ljudima, zaključak je autora studije, javlja Ured Grada Beča u Sarajevu.

Related Posts

1 of 157