Trump: Iran mi je hakirao intervju, FBI je potvrdio. Slijede kibernetički napadi na institucije i kandidate


Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u srijedu je okrivio Iran za hakiranje njegove kampanje i pohvalio istragu Federalnog istražnog ureda o incidentu.

“Oni to gledaju i rade to vrlo profesionalno, a čini se da je to Iran”, rekao je Trump novinarima dok je stigao glasati na predizborima na Floridi u Palm Beachu.

Na pitanje šta mu je tačno Agencija rekla, Trump je odgovorio: “Ne želim tačno reći, ali to je bio Iran”.

Trumpova kampanja potvrdila je u subotu da je bila hakirana, nakon što je Politico počeo primati interne dokumente s anonimnog računa. Kampanja je odmah okrivila “strane izvore neprijateljski raspoložene prema Sjedinjenim Državama”, citirajući izvještaj Microsoftove analize prijetnji objavljen u petak u kojem se navodi da su “iranski akteri nedavno postavili temelje za operacije utjecaja usmjerene na američku publiku i potencijalno žele utjecati na američke predsjedničke izbore 2024”.

“Gledajući unaprijed, očekujemo da će iranski akteri upotrijebiti kibernetičke napade na institucije i kandidate”, stoji u izvještaju.

FBI je u ponedjeljak potvrdio da je pokrenuo istragu, ali je odbio razjasniti njen opseg ili bilo koje osumnjičenike. Agencija je započela istragu u junu i također istražuje pokušaje krađe identiteta usmjerene na dužnosnike kampanje Biden – Harris.

Glasnogovornik FBI-ja nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar Trumpovih izjava u srijedu.

Trump je rekao da se hakiranje dogodilo jer mi “Iran nije prijatelj, šalje se mnogo loših signala”.

“Razlog je taj što sam bio jak u odnosu na Iran i štitio sam ljude na Bliskom istoku da možda nisu toliko sretni zbog toga”, dodao je Trump. “Čini se da je tako, Iran.”

FBI sumnja da Iran stoji iza napada na obje kampanje, izvijestio je Washington Post u ponedjeljak. Ostaje, međutim, nejasno ko je odgovoran za slanje hakiranih dokumenata Pošti i Politicu.

Iran je zanijekao umiješanost u hakiranje, prema državnim medijima.

Related Posts

1 of 177