Rusija isporučila 447 koza Sjevernoj Koreji


Nakon nedavnih razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una o saradnji Moskva je isporučila poklon Pjongjangu.

Rusija je poslala 447 koza u sjevernokorejski grad Rason, potvrdilo je rusko nadzorno tijelo za sigurnost poljoprivrede Rosselkhoznadzor u saopćenju za javnost. Koze, koje su stigle iz Lenjingradske oblasti, predstavljaju prvu seriju životinja koje Rusija namjerava isporučiti Sjevernoj Koreji.

Koze će osigurati mliječne proizvode za lokalnu djecu, što bi trebalo ublažiti nestašicu hrane u Sjevernoj Koreji, koja je uglavnom uzrokovana vladinim politikama. Situacija s nestašicom dodatno se pogoršala tokom pandemije koronavirusa, piše Politico.

Prema Human Rights Watchu, 10.7 miliona od 25.9 miliona ljudi u Sjevernoj Koreji pothranjeno je, a 18 posto djece ima poremećaj rasta i razvoja zbog hronične pothranjenosti.

Rusija je godinama naklonjena Sjevernoj Koreji, a posebice od početka sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Pjongjang je otvoreno podržao rusku invaziju, a optužuje ga se i za isporuku oružja koje pomaže ruskim snagama na frontu.

I Rusija i Sjeverna Koreja u prošlosti su poricale tvrdnje da Pjongjang opskrbljuje oružjem ili streljivom snage Kremlja.

Tokom nedavnog Putinova putovanja u Sjevernu Koreju dvojica čelnika potpisala su sporazum koji ih obvezuje na “međusobnu pomoć u slučaju ako ih neko napadne”. Sporazum je dio opsežnog dogovora koji pokriva sve, od obrazovanja do poljoprivrede i turizma.

Related Posts