Pivić razgovarao sa direktoricom Adriatic Metals BH: Koncesija nije upitna


Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, ministar za privredu Samir Šibonjić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić održali su radni sastanak sa novoimenovanom generalnom direktoricom kompanije “Adriatic Metals BH” Sanelom Karić.

Premijer Pivić je istakao da koncesija koju je Vlada Zeničko-dobojsklog kantona dodijelila ovom rudniku srebra, cinka i olova iz Vareša nije ni na koji način ugrožena Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poništenju Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o prenamjeni državnog zemljišta u ovom gradu.

Ni u kojem slučaju se ne radi o povredi Zakona o koncesijama i dok se ispunjavaju svi zakonom propisani uvjeti za rad ovog privrednog društva, kompanija “Adriatic Metals BH” će u Vladi ZDK imati iskrenog partnera, naglašeno je.

“Radi se o najvećoj stranoj investiciji u Bosni i Hercegovini, sa do sada više od pola milijarde KM uloženih u naš kantona. Raduje nas da je kompanija počela sa proizvodnjom i da su već krenuli prvi teretni vozovi iz Vareša prema luci Ploče”, kazao je premijer Pivić.

Generalna direktorica Karić upoznala je sagovornike o promjenama u rukovodstvu komapanije, istakavši izvrsnu saradnju koju “Adriatic Metals BH” ima sa Vladom ZDK.

Ona je naglasila opredijeljenost da se nastavi saradnja sa domaćim dobavljačima, što potvrđuje podatak da je kompanija tokom pokretanja rudnika s dobavljačima iz ovog kantona zaključila ugovore vrijedne 135 miliona eura. Kompanija trenutno zapošljava oko 500 radnika.

“Naš interes je da rastemo i razvijamo se zajedno sa lokalnom zajednicom, Zeničko-dobojskim kantonom i cijelom Bosnom i Hercegovinom. Zaista je zadovoljstvo imati u ovoj korisnoj i plemenitoj misiji za partnere nekoga kao što je Vlada ZDK”, kazala je Karić.

Na kraju razgovora, Karić je izrazila spremnost da “Adriatic Metals BH” zajedno sa Vladom ZDK-a sudjeluje u finansiranju Onkološkog centra u okviru Kantonalne bolnice u Zenici, u namjeri da realizira jedan veliki projekat u oblasti zdravstva, a koji će biti koristan za sve građane ovog kantona, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Related Posts