Beč mijenja e-autobuse za autobuse na bateriju i vodik


Bečko preduzeće za javni gradski prijevoz Wiener Linien ulaže u deset novih minibuseva italijanskog proizvođača Rampini. Ovi autobusi će se pokretati i vodikom i električnom energijom i prvi su minibusevi sa tom tehnologijom.

Tokom vožnje, vodikova gorivna ćelija generiše novu električnu energiju, tako da autobus zahvaljujući tehnologiji „range-extender“ može biti u upotrebi cijeli dan bez dopunjavanja. To znači da više nije potrebna infrastruktura za punjenje u centru grada, a broj autobusa na dosadašnjim linijama će biti smanjen sa 12 na 10.

Za kupovinu i održavanje novih autobusa gradske vlasti su sa Saveznim ministarstvom za zaštitu klime i Evropskom unijom uložili oko 12 miliona eura što Beč čini evropskim liderom u dekarbonizaciji javnog prevoza.

Novi, potpuno klimatizirani Rampini autobusi će se puniti i dopunjavati na H2 stanici i punionici energetskog preduzeća Wien Energie i preduzeća za kombinovane usluge Wiener Netze, koristeći zeleni vodik koji se proizvodi direktno u Beču.

“Inovativna tehnologija koja za pogon koristi i bateriju i vodik omogućava cjelodnevni rad bez prekida za punjenje. Zeleni vodik potreban za rad proizvodi se direktno u Beču, što nam omogućava da budemo nezavisni i klimatski neutralni. Time nastavljamo smanjivati emisije i istovremeno pružati visok komfor našim putnicima”, dodaje direktor Wiener Linien, Gudrun Senk.

Pored novih minibuseva sa Range-Extender tehnologijom, od 2025. godine u upotrebi će biti i 10 autobusa isključivo na vodikov pogon, javlja Ured Grada Beča u Sarajevu.

Related Posts