Susrela se s Khelif, pa je javno razotkrila: “Imam sve snimljeno, ona je…”


Joana Nwamerue, bugarska bokserka koja se susrela s Imane Khelif, izjavila je kako su joj članovi Alžirske nacionalne ekipe rekli da je Khelif žena kojoj su se, zbog života u planinama, dogodile biološke promjene.

U razgovoru za Reduxx, Nwamerue, koja je dosad neporažena u svojoj bokserskoj karijeri, naglasila je da je odlučila javno istupiti zbog svoje podrške ženama u Bugarskoj:

“Ona ima neke unutarnje probleme, ali ja vjerujem da je muškarac. Ostat ću pri svojim riječima dok ne obavi test kojim bi dokazao da je stvarno žena. Ali svi znamo da se to neće dogoditi”, izjavila je Nwamerue.

Nwamerue je otkrila da je sparirala s Khelif u Sofiji, u februaru, prije godišnjeg Strandzha kupa. Tokom njihova susreta u ringu Khelif je, prema njenim riječima, bila drska, ismijavala je tako što joj je pokazivala jezik i smiješila se.

“Mislim da smo imali tri-četiri sparing sesije. Imam sve snimljeno. Za mene je to bio muškarac. Muška snaga, muške tehnike, sve”, objasnila je Nwamerue.

“Ja sam pomalo muškobanjasta, mogu podnijeti puno udaraca i znam kako se držati. Ali druge djevojke nisu tako snažne.”

“Njezine su mi kolege prišli i rekli: ‘Imane nije muškarac. Ona je žena koja živi visoko u planinama sa svojim rođacima i roditeljima, zbog čega je možda došlo do promjene u njezinu testosteronu ili kromosomima i slično'”, rekla je Nwamerue.

“Očito postoji natjecanje između federacija i međusobno si podmeću, ali ovo je izuzetno nepošteno. To je kao da stavljate motocikl protiv bicikla”, objašnjava Nwamerue. “Za one koji ne razumiju borilačke sportove: motor protiv bicikla. Hoće li bicikl biti brži i pobijediti, ili motor?”

Nwamerue se natjecala u istoj težinskoj kategoriji kao i Khelif te je bila jedna od bokserski koje je Bugarska odabrala za odlazak na olimpijske kvalifikacije u Bangkoku.

Nwamerue nije prošla konačni izbor za Olimpijske igre. Njezina kolegica Svetlana Staneva predstavljala je naciju u kategoriji perolake (57 kg) težine.

U zasebnom intervjuu za Sportal Bugarska prošle sedmice Nwamerue je kritizirala drugu spornu bokserku Lin Yu-Ting nakon pobjede tajvanske boksačice protiv Staneve, ali je pohvalila svoju sunarodnjakinju za izvedbu.

“To je bio jedan od najjačih mečeva koje sam gledala. Čestitam Stanevi i kažem da sam ponosna što je poznajem”, izjavila je Nwamerue te dodala: “Najviše su me impresionirali njezini pokreti.”

Staneva je pokrenula međunarodni pokret nakon meča s Linom, napravivši znak “XX” prema publici koristeći prste, očiglednu referencu na kontroverzu oko kromosoma koja je okruživala Lin i Khelif.

“Mislim da su oba trenutna slučaja u boksu – Imane Khelif i Lin Yu-Ting – zapravo muškarci. Čak i ako imaju fotografije iz djetinjstva u haljinama, za mene su muškarci”, zaključila je Nwamerue.

Related Posts

1 of 164