Koliko je Vlada FBiH kupila službenih auta za 8 godina? Nikšićev Kabinet: On koristi SDP-ovo auto. Samo dijelovi za popravku Vladinog koštali bi 24.000 KM


Nabavka službenih vozila za potrebe Vlade FBiH izazvala je burne reakcije.

Kako je već objavljeno, Vlada FBiH je kupila 19 službnih vozila, izeđu ostalog i za premijera Nermina Nikšića kao i za dio ministara u Vladi FBiH.

Vlada se nije zvanično oglašavala o ovom pitanju, ali smo zatražili informacije o tome kada su se posljednji put nabavljala službena vozila i za koje potrebe te smo zatražili komentar od Nikšićevog kabineta.

Od 2017. godine do danas kupljeno 91 službeno vozilo, no tek posljednjom nabavkom za potrebe premijera i ministra.

Tako se 2017. godine kupilo 21 službeno vozilo i to za Generalni sekretarijat (2 automobila), Kabinet potpredsjednice FBiH (1) te za potrebe ministarstava za pitanje boraca, prostornog uređenja, kulture i sporta, poljoprivrede, okoliša i turizma, prometa i komunikacija te obrazovanja i nauke (svi po jedno). Isto tako, službena vozila dobila je Porezna uprava FBiH (9) kao i Služba za zajedničke poslove (2).

Godinu poslije kupljena su 22 službena vozila. Ovaj put je novi automobil dobio Ured predsjednika FBiH (1), ministarstva energije, rudarstva i industrije (3), ministarstvo pravde, rada i socijalne politike, razvoja i poduzetništva, trgovine, zdravstva i finansija (svi po 1). Opet su vozila dobili Porezna uprava FBiH (9) te Služba za zajedničke poslove (2), ali i Centar za eduaciju sudija i tužilaca (1).

Već 2019. godine kupuje se 29 službenih vozila. Automobil dobiva Ured potpredsjednika FBiH (1), FMUP (3), Služba za zajedničke poslove (4), FENA (2), Federalni zavod za poljoprivredu (1), Ustavni sud FBiH (1), Vrhovni sud FBiH (1), Porezna uprava FBiH (10), Agencija za državnu službu FBiH (1), Ured Vlade za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU (1), Arhiv FBiH (1), Federalna direkcija robnih rezervi (1), Ured Vlade FBiH ua EU integracije (1) te Finansijska policija FBiH (1).

Naredne četiri godine nije nabavljeno niti jedno službeno vozilo. Iako je bilo planirano da se to uradi prošle godine, Vlada na čelu s Nikšićem je taj novac preusmjerila na liječene djece.

I, ove godine se nabavlja sad već poznatih 19 službenih vozila.

Kontaktirali smo i Nikšićev Kabinet, šefica Arijana Huseinović-Ajanović kazala je kako Nikšić posljednjih mjeseci koristi ustvari službeno vozilo SDP-a.

“Svoj prvi mandat premijera proveo je u vozilu u vlasništvu SDP-a BiH, a tada su mu stavljali na teret zašto nije kupljeno službeno vozilo za premijera.

Danas također, u posljednja tri mjeseca, 2 i pol se vozi u Tuaregu koji je vlasništvo SDP-a BiH, jer je službeni Passat u kvaru, a prvi predračun ovlaštenog servisa je takav da samo dijelovi koštaju 24.000 KM”, rekla na je Huseinović-Ajanović.

Ona ističe da Nikšiću niko ne može prigovoriti to da službeno vozilo koristi u privatne svrhe.

“Jednostavno tako se ponašao u SDP BiH i tako se ponaša i u Vladi. Tako traži i od nas da se ponašamo. Premijer kao štićena osoba ima pravo na službeno vozilo i pratnju 24/7. Bukvalno se s njim raspravljamo jer ne dopušta pratnju kad putuje privatno, sam vozi svoje vlastito vozilo i to znaju svi koji s njim rade i sarađuju. Čovjek nikada nije naplatio dnevnicu, nikada koristio službeni stan ili naknadu za odvojeni život, ne pravi troškove reprezentacije. Strogo pazi da se u kampanji koristi partijsko ili njegovo lično vozilo, a ne službeno. Sve ovo je vrlo lako provjeriti.

On nikada ne bi ovo rekao i potencirao jer istinski vjeruje da je samo tako ispravno i moguće. Zbog toga smatram da neko treba reći istinu jer je ovo prozivanje i javni linč usmjeren protiv pogrešnog čovjeka”, zaključila je šefica Kabineta premijera FBiH..

Related Posts

1 of 158