I porodica ikone soula tuži Trumpovu kampanju zbog neovlaštene upotrebe njegove muzike


Porodica ikone soula, Isaaca Hayesa, tuži Donalda Trumpa i njegovu kampanju zbog kontinuiranog neovlaštenog korištenja hit pjesme Sama & Davea “Hold on, I’m Coming” koju je napisao Hayes.

Isaac Hayes III, sin dobitnika Grammyja i Oscara, objavio na društvenim mrežama da je porodica podnijela tužbu zbog korištenja hita u Trumpovoj kampanji na skupovima od 2022. do ove godine, kao i nedavno u Montani 9. augusta “čak iako je vaš ured očito svjestan da nemate dopuštenje,” prema pravnom pismu.

“Isaac Hayes Enterprises tuži Donalda Trumpa i njegovu kampanju za 134 tačke kršenja autorskih prava zbog neovlaštenog korištenja pjesme “Hold on, I’m Coming” na predizbornim skupovima od 2022. -2024,” službeni račun Isaaca Hayesa objavio je na mreži X (bivši Twitter), u objavi koju je potpisala obitelj Hayes.

U objavi se dodaje: “Zahtijevamo prestanak korištenja, uklanjanje svih povezanih videozapisa, javno odricanje od odgovornosti i plaćanje 3 miliona dolara naknade za licenciranje do 16. augusta 2024. Nepoštivanje će rezultirati daljnjim pravnim postupkom.”

Hayes je zajedno sa svojim partnerom Davidom Porterom napisao pjesmu “Hold on, I’m Coming” koju su prvi objavili Sam & Dave 1996., a koja je zauzela prvo mjesto Billboardove R&B ljestvice i postigla zlatni status. Pjesma je postala redovitom pojavom na Trumpovim skupovima, a često se pušta prije i poslije govora bivšeg predsjednika, između ostalog i na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2024., kad ju je bend svirao pjesmu nakon što je Trump završio svoj 90-minutni govor.

Tužba porodice Hayes samo je najnovija pravna bitka između muzičara i Trumpove kampanje. Grupe kao što su The Beatles, Adele, Aerosmith, Bruce Springsteen, Elton John i Earth, Wind & Fire oštro su kritizirale Trumpa i njegov tim zbog korištenja njihove muzike na političkim događanjima. Broj muzičara koji su javno zatražili da Trumpova kampanja prestane koristiti njihov rad je toliko dugačak da ima vlastiti unos na Wikipediji.

U subotu je menadžerski tim Celine Dion objavio izjavu u ime umjetnice i njezine izdavačke kuće Sony za korištenje hita Titanica “My Heart Will Go On” u Trumpovoj kampanji na skupu u Montani u petak. “Ovo korištenje ni na koji način nije dopušteno, a Celine Dion ne podržava ovo ili bilo koje slično korištenje…. I stvarno, TA pjesma?” navodi se u saopćenju.

Related Posts