Protestanti u Beogradu gurali sendvič pred usta novinarke Informera. Vučić: ‘Vrlo imbecilno ponašanje’


Trojica ekoloških aktivista privedena su nakon subotnjih protesta protiv iskopavanja litijuma. Sud u Beogradu osudio ih je na zatvorsku kaznu zbog ometanja javnog reda i mira. Ivan Bijelić dobio je 40 dana, a Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević po 30 dana zatvora.

Predsjednik Aleksandar Vučić optužio je navedene aktiviste da su se drsko ponašali prema Branki Lazić, novinarki režimskog tabloida Informer.

“Meni je žao zbog novinarke Branke Lazić, ono što je doživjela od ovih marksista, anarhista, onako vrlo imbecilnog ponašanja, polijevanja vodom, guranja sendviča u usta i svega ostalog, govori o kakvim je ljudima riječ. Takvo nepoštovanje prema ženama, da ne budeš nimalo džentlmen, glumiš mangupa, vas 50 muškaraca na jednu ženu, koja stoji, koja vam se neće pomaknuti, a koja je kriva samo zato što drugačije vidi stvari od vas”, poručio je Vučić.

U međuvremenu, pojavile su se i snimke koje prikazuju incident. Na jednoj snimci se vidi kako novinarka razgovara s protestantom koji joj gura sendvič prema ustima. U pozadini se čuje skandiranje “Djecu trujete”.

Protestanti zatim postavljaju svoje transparente ispred novinarke, a ona odgovara tako što uzima transparente i miče ih od sebe. Okupljeni su zvižducima izrazili negodovanje njenim ponašanjem.

Na drugoj snimci novinarka šalje poljubac i maše prema okupljenoj masi. Tada joj jedan učesnik protesta ponovo gura sendvič pred lice, na šta ona uzima sendvič te bijesnim pogledom strijelja i unosi se u lice protestantu koji je gurao sendvič. “Rio Tinto, marš iz Srbije”, skandiraju za to vrijeme učesnici protesta.

Povod protesta bila je najava otvaranja rudnika litijuma rudarske kompanije Rio Tinto u dolini Jadra. Udruženja su protest organizirale na dan isteka roka od 40 dana koji su postavile vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litija i bora u Srbiji.

Nakon završetka skupa na beogradskim Terazijama na kojem je bilo više desetaka hiljada ljudi, dio protestanata je blokirao saobraćaj na autoputu, kod čvora Gazela.

Related Posts

1 of 160