Usaglašavanje zakona o upravljanju otpadom, proširenje definicije centara za upravljanje


Novopredloženi izmijenjeni zakon o upravljanju otpadom u Federaciji Bosne i Hercegovine stupit će na snagu ako njegov konačni tekst usaglasi Federalni parlament.

Preciznije, uvjeti će biti stvoreni ako Predstavnički dom, na sjednici sazvanoj za 4. septembar usvoji tekst zakona u istoj varijanti kakvu je u julu ove godine izglasao Dom naroda.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je u junu također prihvatio prijedlog ovog zakona, ali na julskoj sjednici Doma naroda je Vlada FBiH kao predlagač pridodala amandman zbog kog tekstualna varijanta nije više bila istovjetna u dva doma.

Razlika koju čini naknadni amandman odnosi se na zakonom predviđene centre za upravljanje otpadom. Osim općinskih, međuopćinskih i regionalnih centara, Vlada je amandmanom predvidjela i gradske, međugradske, kantonalne i međukantonalne centre za upravljanje otpadom.

Ukoliko ovo proširenje definicije prihvati 4. septembra i Predstavnički dom, predloženi zakon će biti usaglašen.

Pravilo je da nijedan pa ni ovaj federalni zakon ne može u primjenu dok ga oba doma Federalnog parlamenta ne usvoje na sjednicama većinom glasova u ‘do u zarez’ istovjetnom tekstu.

Related Posts

1 of 158