Ukrajina grabi na liniji fronta, Rusi evakuirani: Prebacuje li se ratište na rusku teritoriju?


Iz regije Kursk javno se objavljuje malo informacija. No, borba se očito nastavlja. Rusija kaže da je 76.000 civila evakuirano. A napetosti rastu i na granici s Bjelorusijom.

Borbe u pograničnoj regiji Kursk očito također imaju goleme posljedice za civilno stanovništvo.

Prema državnoj agenciji Tass, oko 76.000 civila smješteno je u drugim regijama Rusije, saopćila je Ruska civilna odbrana, piše Tagesschau.

Dodatni vozovi raspoređeni su u glavni grad Moskvu za izbjeglice, a pomoć je također dopremljena u pogranično područje.

Prema Rusiji, u cijeloj regiji Kursk aktiviran je raketni alarm. Stanovništvo je stoga zamoljeno da potraži sklonište.

Ukrajinske jedinice su u utorak iznenada napredovale u rusku regiju. Ruske i ukrajinske trupe tamo se sada bore već peti dan zaredom. Trenutno postoji nekoliko pouzdanih detalja o borbama.

Međutim, predsjednik Volodimir Zelenskij prvi je put zauzeo direktan stav o napadu. Načelnik vojske Olexander Syrskyj izvijestio ga je o “napredovanju rata u područje agresora”, rekao je Zelenskij u svom večernjem video govoru.

Ukrajina dokazuje da je sposobna “istjerati pravdu i stvoriti upravo onaj pritisak koji je potreban – pritisak na agresora”.

Međutim, opseg njegove upotrebe ostaje nejasan. Vodstvo u Kijevu i dalje ne daje detaljnije informacije o napredovanju svoje vojske. Ruski Glavni štab je, međutim, rekao da je više od 1.000 ukrajinskih vojnika, desetak tenkova i oko 20 drugih oklopnih vozila ušlo u područje Kurska.

U subotu je ruska vojska objavila da je uništila pet puta veću količinu ukrajinske vojne opreme. Ovo se ne može provjeriti.

Međutim, Rusija očito šalje još vojnika u regiju kako bi odbili napredovanje. Prema ukrajinskim obavještajnim službama, Rusija je počela preraspoređivanje brigade marinaca s okupiranog Krimskog poluotoka u područje Kurska.

Dio kolone automobila uništen je na prilazu. Ni ove informacije nije moguće neovisno provjeriti.

Prema procjeni američkog Instituta za ratne studije (ISW) u Washingtonu, rusko ministarstvo odbrane i dalje pokušava izbjeći povlačenje trupa s fronta u Ukrajini kako bi pojačalo jedinice u Kursku.

Promatrači su zabrinuti jer se u regiji nalazi nuklearna elektrana. Nuklearna elektrana Kursk u blizini grada Kurchatowa udaljena je oko 100 kilometara od ruske granice s Ukrajinom.

Ruska agencija za atomsku energiju Rosatom upozorila je na opasnost od ukrajinskog napada na nuklearnu elektranu.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi pozvao je “sve strane na maksimalnu suzdržanost” kako bi se izbjegla nuklearna nesreća.

Drugdje se čini da se borbe u ratnoj zoni smanjuju. Prema ukrajinskoj vojsci, bilo je manje borbi na drugim linijama fronta na ukrajinskom teritoriju nego u bilo kojem trenutku od 10. jula.

Promatrači su ukrajinsko napredovanje bez presedana doživjeli kao pokušaj vezivanja ruskih snaga i tako olakšanja drugim sektorima fronta.

Bjelorusija, koja je saveznik Rusije, sada je najavila da će ojačati svoje jedinice na ukrajinskoj granici. Kako bi se pripremili za “svaku moguću provokaciju”, dodatne trupe i projektili bit će poslani u južnu pograničnu regiju Gomel, saopćilo je bjelorusko ministarstvo odbrane.

Vladar Aleksandar Lukašenko također je izvijestio o navodnom obaranju nekoliko ukrajinskih dronova.

Related Posts

1 of 177