Procurili dokumenti o tajnom projektu Mete i Googlea. Mogao bi izbiti veliki skandal, jer su cilj bili maloljetnici


Google i Meta sklopili su tajni dogovor koji je preko Youtube oglasa, tinejdžere trebao usmjeravati na razne Instagram profile. Takav oblik manipuliranja maloljetnicima jasna je povreda pravila firmi o zaštiti maloljetnika na internetu.

Prema dokumentima, koje je na uvid dobio Financial Times (FT), Google je radio na marketinškom projektu za Metu, osmišljenom za privlačenje korisnike YouTubea od 13 do 17 godina. Dokumenti jasno sugeriraju da su poduzeti koraci kako bi se prikrila prava namjera kampanje.

Obje firme sa sjedištem u Silicijskoj dolini, inače žestoki konkurenti kao dvije najveće svjetske platforme za internetsko oglašavanje, planirali su opisani projekt od prošle godine. Google se tada trudio povećati svoju zaradu od oglašavanja, a Meta očajno borila da zadrži pozornost mlađih korisnika koje su im preoteli rivali. Ponajviše kineski TikTok.

Google i Meta krajem zime ove godine, u saradnji sa Spark Foundryjem, američkom podružnicom francuskog reklamnog diva Publicisa, s projektom su prvo krenuli u Kanadi, pokazuju dokumenti u koje je imao uvid Financial Times.

Nakon uspjeha na tamošnjem tržištu, u svibnju je program isproban i u SAD. Firme su ga planirale proširiti na međunarodna tržišta i promovirati druge Meta aplikacije, tvrde izvori za Financial Times. Ekipa Googlea tada je smislila zaobilazno rješenje kako bi izbjegli bilo kakvu poveznicu s maloljetnicima. One korisnice i korisnike koje su analizirali, odnosno na koje su planirali utjecati – jednostavno su nazvali “nepoznati”. Time su vjerovali da će oči javnosti držati dalje od projekta.

U posjedu su imali hiljade podatkovnih tačaka; od lokacija korisnika preko datuma i broja preuzimanja aplikacija i aktivnosti na mreži. To je novinarima omogućilo da s visokim stupnjem pouzdanosti utvrde kako oni u “nepoznatoj” skupini uključuju uglavnom korisnike mlađe od 18 godina. Obje firme poduzele su mjere opreza, zabranjujući bilo kakvo izravno spominjanje raspona godina u pisanom obliku, dodaju izvori. Osoblje je koristilo i eufemizme u prezentacijama, poput slajdova s natpisom “prigrlite nepoznato”, stoji u tajnim dokumentima o kojima Financial Times piše.

Na web stranici Googlea stoji da se “nepoznata” grupa “odnosi na ljude čiju dob, spol, roditeljski status ili prihode kućanstva nismo identificirali”.

Kada ga je kontaktirao FT, Google je, tvrde, već pokrenuo istragu o optužbama.

Google je službeno poručio: “Zabranjujemo da se oglasi personaliziraju za osobe mlađe od 18 godina, tačka. Potvrdili smo da su zaštitne mjere ovdje ispravno funkcionirale jer nijedan registrirani korisnik YouTubea za kojeg se zna da je mlađi od 18 godina nije bio direktno na meti firme”.

Međutim, Google nije zanijekao korištenje “nepoznate” rupe u zakonu.

S druge strane, Meta poručuje kako odabir “nepoznate” publike (kako su, vjeruje FT, u dokumentima mladi korisnici bili nazvani) predstavlja personalizaciju ili zaobilaženje pravila, dodajući da su se pridržavali vlastite politike, kao i politike firmi s kojima su sarađivali.

Spark Foundry nije odgovorio na nekoliko upita FT.

Valja naglasiti kako je prošle sedmice američki Senat velikom većinom usvojio prijedlog zakona, Kids Online Safety Act, kojim bi se društvene mreže obavezale na zaštitu djece od štetnog internetskog sadržaja. Metu su ranije tužile 33 države optužujući je za primjenu ‘manipulativne‘ prakse prema mladim korisnicima, a što ona poriče. Firma je 2021. odgodila planove za pokretanje dječje verzije Instagrama nakon negativnih reakcija javnosti i nakon što je zviždačica Frances Haugen objavila istraživanje koje sugerira da je Facebook štetan za mentalno zdravlje tinejdžerki.

Da stvari budu gore, opisana kampanja, za privlačenje maloljetnih korisnika na Instagram, već je bila u razvoju kada se Mark Zuckerberg dramatično pojavio pred američkim Kongresom u januaru i izvinio porodicama djece koja su na Facebooku pretrpjeli zlostavljanja.

Related Posts

1 of 178