Emfizem je bolest pluća koja se ne može izliječiti: Evo šta sve trebate znati o tom stanju


Emfizem je bolest pluća koja se najčešće javlja kod pušača, ali i kod osoba koje redovito udišu iritanse. Emfizem uništava zračne vrećice u plućima koje su poznate pod nazivom alveole.

Uslijed oboljenja od emfizema, alveole slabe i na kraju pucaju. Time se smanjuje površina pluća, kao i količina kisika koja dospijeva u krvotok. Emfizem otežava disanje, pogotovo u težim fizičkim aktivnostima, kao što je tjelovježba. Isto tako, ova bolest pluća uzrokuje gubitak elastičnosti pluća.

Riječ je o jednom od dva najčešća zdravstvena stanja koje spada pod pojam kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Odmah nakon emfizema, kao drugi najčešći uzročnik KOPB-a je kronični bronhitis. Emfizem je ireverzibilna bolest što znači da se liječenjem može samo usporiti njegovo napredovanje i minimizirati simptome.

Potrebno je obratiti pažnju i na to da pojedine osobe imaju emfizem godinama, a da pritom nisu ni svjesne te bolesti. Neki od prvih naznaka da osoba boluje od emfizema su nedostatak zraka i kašalj, pogotovo pri fizičkom naporu. Nažalost, takvo zdravstveno stanje se nastavlja pogoršavati, dok disanje ne postane otežano, čak i kad se osoba odmara.

Iscrpljenost, gubitak težine i depresija su samo neki od pokazatelja emfizema. Isto tako, pojedincima mogu usne ili nokti poprimiti plavkastosivu boju, iza koje se krije nedostatak kisika. U takvom slučaju, odmah potražite ljekarsku pomoć.

Prvi potencijalni faktor rizika za razvoj emfizema je pušenje duhana i kanabisa. Što više pušite, veći je rizik od razvoja emfizema. U velikoj opasnosti od razvoja ove bolesti su čak i osobe izložene pasivnom pušenju.

Čak dva miliona odraslih, prema Američkom udruženju za pluća, bolovalo je od emfizema u 2018. godini. Stope su bile više među muškarcima, bijelcima koji nisu Hispanoamerikanci i onima starijima od 65 godina. Valja napomenuti kako su stope među ženama u porastu posljednjih desetljeća, tako da se razlika među spolovima smanjila.

Drugi uzroci i potencijalni faktori rizika za razvoj emfizema su: izloženost kemijskim parama visokog zagađenja ili iritansima pluća, genetsko stanje koje se naziva nedostatak alfa-1 može dovesti do rijetkog oblika emfizema koji se naziva emfizem povezan s nedostatkom alfa-1, povijest respiratornih infekcija u djetinjstvu, kompromitirani imunološki sistem, osobito kao posljedica HIV-a i rijetki poremećaji kao što je Marfanov sindrom.

Kada emfizem postane ozbiljan ili se ne liječi pravilno, mogu se pojaviti ozbiljne komplikacije poput upale pluća (bakterijska ili virusna), mnoge infekcije respiratornog trakta i zatajenje desne strane srca. Uz navedene komplikacije, emfizem može dovesti i to pneumotoraksa (nakupljanje zraka između pluća i prsne šupljine što može dovesti do kolapsa pluća), respiratorne acidoze (pluća ne mogu dobiti dovoljno kisika, što dovodi do kome) i hipoksemije (kada pluća ne mogu adekvatno oksigenirati krv).

Nažalost, ne postoji lijek za emfizem. Liječenjem se pokušava smanjiti simptome i usporiti napredovanje bolesti lijekovima, terapijama ili operacijama. Ako ste pušačica ili pušač, prvi korak u liječenju emfizema je prestanak pušenja.

Razni lijekovi mogu pomoći u liječenju bolesti kao što su:

Osobama koje boluju od emfizema se preporučuje plućna rehabilitacija ili umjerena tjelovježba kao što je hodanje koje može ojačati disajne mišiće i ublažiti simptome, olakšati disanje i tjelesnu aktivnost. Joga, tai chi i vježbe dubokog disanja također mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Isto tako, disanje kod oboljele osobe može olakšati terapija s kisikom.

Kod pacijenata koji boluju od emfizema se preporučuje konzumacija hrane bogate vitaminima A, C i E, poput voća i povrća, za poboljšanje cjelokupnog zdravlja. U iznimno kompliciranim slučajevima emfizema, pacijenta se može podvrgnuti kirurškom zahvatu kroz koji će se smanjiti volumen pluća uklanjanjem malih dijelova oštećenog plućnog krila. Postoji i mogućnost transplantacije pluća.

Treba napomenuti kako je emfizem uglavnom uzrokovan pušenjem duhana pa je najbolji način sprječavanja suzdržavanje od pušenja. Isto tako treba se kloniti štetnih kemikalija i isparavanja, kao i teškog zagađenja.

Rano otkrivanje bolesti je ključno, jer ljudi s emfizemom mogu razviti stanja opasna po život kada se pluća i srce s vremenom oštete. Važno je ostati zdrav pomoću prehrane i tjelovježbe. Uz pomoć lijekova i terapija, možete živjeti dug i zdrav život s emfizemom.

Related Posts