Bizarna tradicija: Kod njih je normalno da gostima serviraju mrtvog rođaka za večeru


Kada putujete u neku egzotičnu zemlju, velike su šanse da ćete se susresti s običajima i običajima koji se mogu činiti neobičnim ili čak šokantnim.

Svaka kultura ima svoje specifične tradicije, norme i pravila, a kako biste se što bolje pripremili za takva iskustva, donosimo vam nekoliko zanimljivih i neobičnih praksi iz različitih dijelova svijeta.

Mnogi se putnici iznenade kada otkriju da toalet papir često nije dostupan u kupaonicama u Indiji. Umjesto toga, Indijci vodu koriste za održavanje higijene, pa se pored WC-a (koji je obično čučanj) može pronaći crijevo za vodu ili mala kanta s vodom, koja služi za pranje nakon defekacije. Korištenje toaletnog papira smatra se nepraktičnim jer indijske kanalizacije nisu prilagođene za to, a korištenje papira moglo bi uzrokovati ozbiljne probleme začepljenja.

Dok se u većini kultura pljuvanje smatra izrazom nepoštovanja, ono ima potpuno suprotno značenje među Maasaima u Keniji. Pljuvanje je znak poštovanja u ovom narodu, pa pripadnici plemena prije rukovanja s nekim pljuju u dlan. Ovaj običaj odnosi se i na novorođenčad i mlade, koji se također pljuju u sklopu obreda dobrodošlice i blagoslova.

Ruže su u cijelom svijetu simbol ljubavi i pažnje, ali u Meksiku morate biti oprezni pri odabiru boje. Naime, žute ruže su u ovoj zemlji simbol smrti, pa bi darivanje ovih ruža moglo biti vrlo neprikladno. Umjesto toga, uvijek se odlučite za crvene ruže kada nekome želite izraziti naklonost ili ljubav.

Nova godina u svijetu se slavi na različite načine, no u Južnoafričkoj Republici postoji posebna tradicija koja se prakticira od kraja apartheida. Tokom slavlja ljudi bacaju stari namještaj kroz prozore svojih domova, simbolično otpuštajući prošlost i dočekujući novu godinu praznog i čistog prostora. Policija radi sigurnosti prati događanje, a neki tu tradiciju koriste i kao priliku za odvoz krupnog otpada.

Sauna ima posebno mjesto u finskoj kulturi i nije samo mjesto za opuštanje, već i za ozbiljne razgovore. U Finskoj je sasvim uobičajeno da se poslovni sastanci održavaju u sauni, gdje se u opuštenijoj atmosferi raspravlja o poslovnim i političkim temama. Odlazak u saunu s poslovnim partnerima ili kolegama znak je povjerenja i prilika za stvaranje čvršćeg poslovnog odnosa, piše Punkufer.

Wari’ ili Pakaa Nova su starosjedioci Brazila, a ako se nađete među njima, očekujte da ćete tokom svog boravka pojesti barem jednog mrtvaca. Wari prakticiraju nešto što se zove endokanibalizam, to jest jedenje člana vlastitog plemena nakon njegove smrti. Ritual smrti naroda Wari’ uključuje izlaganje tijela dok ne stignu svi članovi porodice preminulog, što obično traje oko tri dana.

Za to vrijeme tijelo se počinje raspadati i nadimati, a po dolasku obitelji obično pojedu srce i unutarnje organe tijela, dok kožu i kosu ostavljaju da trunu.

Related Posts

1 of 156