BBC objavio listu fascinantnih napuštenih građevina, među njima i ‘Titovi Havaji’


BBC je objavio listu 12 najfascinantnijih napuštenih zgrada na svijetu, a među njima se našla i jedna iz susjedne nam zemlje, a koja krije nevjerovatnu priču.

Naime, hotelsko naselje dubrovački Kupari nekad je bilo luksuzno ljetovalište koje je koristio Josip Broz Tito i jugoslovenska vojska, a u vrijeme najveće slave nosilo je naziv i Titovi Havaji.

Danas je to veliki betonski div, napušten i zapušten, koji privlači pažnju ljubitelja istorije i drugih istraživača.

“Iz daljine ovaj kompleks na prekrasnoj hrvatskoj obali izgleda gotovo kao bilo koje drugo mediteransko odmaralište, ali ovdje nećete pronaći turiste. Hoteli u nekad glamuroznom odmaralištu sada su tihi, osim povremenog zvuka krhotina koje padaju”, piše BBC.

Ovaj kompleks, smješten u blizini Dubrovnika, nekada je bio popularno turističko odredište, poznato po svojim luksuznim hotelima i prelijepim plažama. Međutim, nakon raspada Jugoslavije i ratnih razaranja kompleks je ostao napušten i prepušten zubu vremena.

“Ove su zgrade nekad bile pune života – škole, pozorišta, odmarališta, radna mjesta – ali sada su prazne, a vegetacija zadire u njihove strukture. To su mjesta kakva možete vidjeti u videoigrama. Stoga ima smisla da je jedna poznata japanska kreatorka videoigara i sama oduševljena urbana istraživačica”, piše u uvodu njihovog teksta.

Ikumi Nakamura već 20 godina istražuje napuštena i nenaseljena mjesta širom svijeta. Knjiga Project Urbex bilježi njene pustolovine i sadrži nevjerovatne fotografije zgrada koje propadaju, a opet su neobično lijepe lokacije.

“Moje istraživanje počelo je s napuštenom bolnicom u srcu Osake u Japanu”, kaže Nakamura za BBC. “Uzbuđenje šunjanja u napuštenu zgradu, bogata istorija urezana u njene zidove i navala adrenalina zbog nepoznatog odmah su me osvojili.”

Za nju Urbex nudi spoj istorije i misterije s kojim se tradicionalne atrakcije ne mogu mjeriti.

“Ove su lokacije vremenske kapsule koje čuvaju trenutke prošlosti u sirovom i neuglađenom stanju”, kaže ona.

“Kao umjetnik i fotograf, nalazim ljepotu u propadanju, grafitima i ostacima prošlih života – svi oni pričaju priče koje se često zanemaruju.”

Na popisu su se našle građevine i iz Japana, Kine, Balija i Sjedinjenih Američkih Država.

Related Posts

1 of 156