Tjestenina, riža i tako redom: Da li su ove namirnice zaista zdrave?


Dugo vremena su se tjestenina, riža i slično smatrali namirnicama koje debljaju. Međutim, ako pazite na pravu veličinu porcije, ne morate brinuti.

Ako se želite uravnoteženo hraniti, ne morate ostati bez proizvoda sve dok pazite na pravi omjer. Jer tjestenina i riža ne samo da sadrže puno ugljikohidrata, već mogu dovesti i do žudnje.

Uostalom, tjestenina od pšeničnog brašna uglavnom sadrži kratkolančane ugljikohidrate koji vas ne drže dugo sitim. Još ih zbog toga ne morate izbaciti iz prehrane.

Ugljikohidrati bi trebali biti dio svake dijete jer tijelu daju potrebnu energiju. Važni su za mnoge metaboličke procese, a od njih posebno imaju koristi mišići i mozak. Zato stručnjaci za prehranu preporučuju da polovinu dnevnih energetskih potreba treba podmiriti iz ugljikohidrata.

Sve uključeno, primamljivi bifei i lokalne delicije. Putovanje može biti teško za vaše bokove – ali i ne mora biti.

Kada govorimo o ugljikohidratima, međutim, moramo razlikovati dugolančane i kratkolančane ugljikohidrate.

Kratkolančani ugljikohidrati također uključuju proizvode od žitarica poput tjestenine od durum pšenice i riže.

Tijelo ih može brzo obraditi, ali oni uzrokuju brži porast šećera u krvi. Osjećaj sitosti ne traje dugo i potiče glad. Stoga se bolje osloniti na proizvode od cjelovitih žitarica koji se sastoje od dugolančanih ugljikohidrata.

Oni ne samo da osiguravaju dobru sitost već sadrže i više vitamina, minerala i dijetalnih vlakana.

Mnogi ljudi brzo počnu stavljati previše na tanjir. Međutim, ako želite zadržati svoju težinu ili se čak riješiti jednog ili dva neželjena kilograma, trebali biste izbjegavati prejedanje koliko god je to moguće.

Međutim, ispravna veličina porcije ovisi o vašim osobnim energetskim potrebama, koje su određene dobi, spolu, visini i težini. Ako intenzivno i redovito vježbate, trebali biste prilagoditi i povećati svoje porcije u skladu s tim.

Iako 75 g tjestenine na prvu zvuči vrlo malo, kada se skuha, ova porcija odgovara oko 180 grama, koje u konačnici možete pripremiti sa sosom, povrćem i sl. kako biste dobili ukusan i zasitan obrok. Umjesto tjestenine ili riže, u prehranu biste trebali uključiti i više drugih zasitnih namirnica, poput slanutka, mahunarki (npr. leća) ili graha.

Related Posts