Pronađena vjerovatno najstarija poruka u flaši. Nevjerovatno je šta je u njoj pisalo


Inače uobičajena šetnja plažom prije Dana nezavisnosti SAD možda je navela jednog stanovnika New Jerseyja da otkrije potpuno novi svjetski rekord za najstariju poruku u boci ikada pronađenu.

Do otkrića je 3. jula došla Amy Smyth Murphy, koja je primijetila da nešto strši iz pijeska dok je šetala obalom u državnom parku Corson's Inlet.

“Primijetio sam to jer je boca bila poput jako lijepe vode”, rekao je dizajner čestitki za ABC7 New York.

Ali ova bočica može biti nešto više od lijepe boje. Na samoj boci piše “Barr & Brother Philadelphia”, a boce iste tvrtke objavljene su na procjeni vrijednosti još prije prijelaza u 20. stoljeće.

Odčepljivanje boce – proces koji je Smyth Murphy dokumentirala na TikToku, gdje je također objavila novosti o svom istraživanju podrijetla boce – otkrila je dokumente koji upućuju na točniji datum poruke unutar boce i onaj koji bi je mogao učiniti rekordnom -prekidač, piše IFLS.

Rukopisna bilješka unutra, popraćena nečim što izgleda kao posjetnica tvrtke za namještaj koju vodi W.G. & J. Klemm, glasi: “Jahta Neptun kod Atlantic Cityja NJ, avgust 6-76”.

S ovim detaljima u ruci, kopajući po arhivi The Philadelphia Inquirera otkriveno je da je tvrtka koju vodi W.G. & J. Klemm, dva brata, zapravo su postojali tokom kasnih 1800-ih. Istrage Smytha Murphyja također su pronašle reference u radu na jahtu pod nazivom “Neptune” koju je 1874. izgradio kapetan Samuel Gale iz obližnjeg Atlantic Cityja.

Svi ovi tragovi naveli su Smytha Murphyja da zaključi da “Aug 6-76” u poruci sugerira da je napisana 6. avgusta 1876.

To bi je učinilo najstarijom porukom u boci ikad pronađenoj, potukavši trenutnog rekordera, otkrivenog u Australiji, za solidnih 10 godina.

Međutim, prije nego što se previše uzbudimo, ovo je vrsta stvari koju obično trebaju provjeriti drugi ljudi, obično Guinnessovi svjetski rekorderi. Prema NJ.com, Smyth Murphy je podnio zahtjev za provođenje postupka verifikacije, ali to može potrajati mjesecima – tako da će proći neko vrijeme prije nego što budemo sigurni.

Što se tiče toga ko je napisao poruku, to možda ostaje najteža od misterija za riješiti.

Prema istraživanju Smytha Murphyja o kapetanu Galeu, njegov čamac Neptun bio je popularna jahta za razonodu koja je redovito prevozila putnike u zaljev Atlantic Cityja. Bilo koji od tih putnika, ili sam kapetan, mogli su baciti bocu u more.

Čak i ako je to prilično zagonetka za riješiti, Smyth Murphy čini se spremnim za izazov, govoreći za nj.com: “Stvarno mi se sviđa taj misterij. Volim istraživanje.”

Related Posts

1 of 156