Kineski XPeng razvio novi superpunjač


Da bi ekspanzija električnih automobila postala stvarnost, potreban je veliki broj javnih i privatnih punjača kako bi se osiguralo da putovanja ovom vrstom vozila ne budu poput bacanja novčića u vazduh.

Osim toga, potrebne su stanice za punjenje koje su dovoljno snažne kako bi vrijeme potrebno za brzo punjenje baterije bilo sve sličnije vremenu punjenja goriva na benzinskoj pumpi. A to je nešto što nedostaje u Evropi.

Ova ultra-brza tehnologija punjenja već postoji i samo će se dalje poboljšavati u narednim godinama. Ali, na drugom kraju svijeta, u Kini, postoje proizvođači koji dominiraju u svemu što se tiče električnih vozila. Najnovija generacija superpunjača koju je razvio XPeng još jednom pokazuje snagu azijskog diva.

XPeng, jedan od vodećih proizvođača električnih automobila u Kini i već nekoliko godina prisutan u Evropi, predstavio je svoju novu generaciju “superchargera”, tzv. S5. Oni će stići na kineske puteve tokom tekućeg kvartala 2024 godine.

Da vam dočaramo sliku: maksimalna snaga punjenja koju nude ovi S5 “superchargeri” je 800 kW, dok poznati Tesla V4 superpunjač, najnovije generacija, “ostaje” na 350 kW, što takođe nije loše. Superpunjač S5 iz XPenga, kineskog partnera Volkswagen Grupe, obećava punjenje više od jednog kilometra autonomije u samo jednoj sekundi punjenja. S druge strane, to će značiti autonomiju veću od 300 kilometara za oko pet minuta punjenja.

Ovaj novi punjač hlađen tečnošću ima maksimalnu izlaznu struju od 800 A i maksimalni napon od 1000 V. Sve u svemu, ovo su znatno poboljšane brojke u poređenju s prethodnom generacijom S4, predstavljenom prije dvije godine, koja je imala najveću snagu od 480 kW, za povrat 210 km autonomije za pet minuta punjenja.

S ovom novom generacijom superpunjača, kineska marka želi da instalira 10.000 stanica za punjenje do 2026. godine, uključujući 4.500 ovih novih S5 superpunjača. Više nego ambiciozan cilj, budući da su krajem jula imali tek 1.300 instaliranih punionica, prenosi “AutoBlog“.

Related Posts