Okeani nisu bili topliji u posljednjih 400 godina i to će sada da bude problem


Temperature oceana u oko spektakularnog Velikog koraljnog grebena u Australiji su na najtoplijoj razini u posljednjih 400 godina u posljednjem desetljeću, navodi se u velikom izvještaju objavljenom u srijedu u časopisu Nature, čineći najveći koraljni greben u svijetu. sistem ‘sve ranjivijim’.

Istraživači izvještaja kažu da su klimatske promjene izazvane ljudskim djelovanjem najvjerovatnije odgovorne za toplije vode.

U posljednjem desetljeću temperature vode uz čuveni Veliki koraljni greben u Australiji bile su najtoplije u posljednjih 400 godina, pokazalo je veliko istraživanje koje je danas objavljeno, javlja AFP.

Temperature okeana oko spektakularnog koraljnog sustava rasle su se svake godine od 1960., ali su bile posebno toplije tokom nedavnih događaja masovnog izbjeljivanja koralja, prema studiju časopisa Nature.

Koautorica izvještaja Helen McGregor rekla je da je “izuzetno zabrinuta” za greben, opisujući povećanje temperature “bez presedana”.

Australski istraživači ispitivali su površinske temperature mora u Koraljnom moru, okeanskom pojasu od 2000 kilometara koji se proteže niz sjeveroistočnu obalu i uključuje Veliki koraljni greben.

Znanstvenici su koristili uzorke kostura koralja kako bi rekonstruirali temperaturu površine mora od 1618. do 1995. godine, kao i novije podatke.

Otkrili su da su temperature prije 1900. godine bile relativno stabilne, ali se više od 1960. godine do danas ugrijalo u prosjeku za 0,12 stupnjeva Celzija.

Te su temperature bile čak i više tijekom posljednjih pet događaja masovnog izbjeljivanja 2016., 2017., 2020., 2022. i 2024. godine, pokazalo je izvještaj.

McGregor je rekao da iako se koralji mogu oporaviti, povećanje visoke temperature i ponovljeni događaji izbjeljivanja otežavaju oporavak.

Related Posts