Napadi na muslimane doveli su Veliku Britaniju u sukob sa Elonom Muskom


Britanija je u rukama svojih najgorih rasnih nereda u desetljećima. A Elon Musk si jednostavno ne može pomoći.

Vlasnik milijardera X izazvao je bijes u britanskoj vladi ovog vikenda nakon što je odgovorio na zapaljive snimke krajnje desničarskog nereda koji hara zemljom rekavši da je “građanski rat neizbježan”.

Post na X oštro je osudio U.K. Ured premijera Keira Starmera, koji je rekao da “nema opravdanja” za Muskove komentare.

Ali Musk se udvostručio, a zatim utrostručio u ponedjeljak navečer. Odgovarajući na Starmerovu izjavu u kojoj je obećao da njegova vlada “neće tolerirati napade na džamije ili muslimanske zajednice”, šef X-a je učinkovito optužio britanskog premijera da nosi žmigavce. “Ne biste li trebali biti zabrinuti zbog napada na sve zajednice?” Upravljanje nemirima “čini se jednostranim”, rekao je u trećem postu.

Starmerova glavna ministrica unutrašnjih poslova, Yvette Cooper, u međuvremenu ima niz pritužbi na način na koji divovi društvenih medija poput X-a nadziru huškanje i dezinformacije na svojim platformama, piše Politico.

“Postoje neke stvari koje su očito već kriminalne, a trebat će nam policijska intervencija i akcija da ih istražimo”, rekao je Cooper u ponedjeljak za BBC. “Postoje druga područja u kojima društvene mreže trenutno imaju jasne zahtjeve za uklanjanje kriminalnog materijala, i trebali bi to učiniti, ali ponekad je potrebno predugo da se to učini.

“Postoje druga područja u kojima su se obvezali oko svojih odredbi i uvjeta koji bi se trebali provoditi, ali se to ne čini.”

Cooper's je obećao da će ove sedmice riješiti problem s tehnološkim divovima.

Ipak, usprkos brojnim trzajima oko širenja krajnje desničarskih poruka, britanska kutija alata za nametanje ruku kompanijama društvenih medija čini se ograničenom.

Ovaj put, nemiri – u kojima su napadnute džamije i ciljani smještaji za tražitelje azila – bili su neraskidivo povezani s internetskom komunikacijom. Kanali lažnih vijesti na X pomogli su u širenju lažnih informacija o ubojstvu troje djece u Southportu prošlog tjedna.

Desničarski utjecajni ljudi s ogromnim dosegom, poput osnivača Engleske obrambene lige Tommyja Robinsona i glumca koji je postao anti-wake aktivist Laurencea Foxa, poslali su poruke svojim tisućama pratitelja na X-u, Facebooku, Instagramu i TikToku. (Fox je s odobravanjem podijelio Muskov napad na Starmera u ponedjeljak navečer.)

WhatsApp i Telegram korišteni su za organiziranje okupljanja u kratkom roku, dok su se na Facebooku širili letci koji organiziraju konkretne prosvjede. TikTok vrvi video snimkama nasilja.

No posebno se X pokazao kao posebno žarište krajnje desničarskog brbljanja. Osim Muskove izravne intervencije, platforma je također vratila Robinsonov račun. Trenutno je zabranjen na Instagramu i Facebooku.

U izjavi od ponedjeljka, britanski tehnički sekretar Peter Kyle rekao je da je “neporecivo” da su društveni mediji pružili platformu za pobunjenike.

“Jasno smo rekli tim tvrtkama da one također imaju odgovornost da ne nanose štetu onima koji žele oštetiti i podijeliti naše društvo, i blisko surađujemo s njima kako bismo osigurali da ispune tu odgovornost”, dodao je.

Dakle, osim sukoba s Muskom, što britanska vlada zapravo može učiniti? Administracija ima veliku zakonodavnu palicu za korištenje – ali jednostavno još nije spremna.

Prema britanskom Zakonu o sigurnosti na internetu, koji se godinama priprema, platforme će imati obvezu “poduzeti snažne mjere” protiv nezakonitog sadržaja. To uključuje sadržaj koji potiče nasilje ili koji je povezan s “rasno ili vjerski otežanim prekršajima javnog reda”.

Platforme su prvenstveno namijenjene sprječavanju pojavljivanja ilegalnog sadržaja na platformama — i brzom djelovanju kako bi ga uklonili ako se pojavi.

Neispunjavanje ovih obveza moglo bi dovesti do toga da bi se tvrtke društvenih medija suočile s kaznama do 18 milijuna funti – ili 10 posto svojih svjetskih prihoda, što god je veće – od strane medijskog regulatora Ofcoma.

Ali što je ključno, odredbe zakona o nezakonitom sadržaju stupaju na snagu tek krajem 2024. A postojeći britanski zakoni o poticanju nasilja proizlaze iz zakona o javnom redu iz 1986., koji je desetljećima prethodio društvenim medijima — i stoga zahtijeva od policije da pročešlja platforme za potencijalne kršenja.

Related Posts

1 of 178