Kanye West opet krši autorska prava, ovaj put ‘pođonio’ grupu Portishead


Nakon što je nekoliko revidiranih datuma za izdanje došlo i prošlo, zajednički album Kanye Westa i Ty Dolla $igna “Vultures 2” bio je zakazan za petak, ali je umjesto toga objavljen u subotu 3. augusta.

Njihova pjesma “Field Trip” očito je sample Portisheadove “Machine Gun”, prema Geoffu Barrowu iz benda Portishead koji kaže da Kanye West i Ty Dolla $ign nisu tražili, time ni dobili dopuštenje za uzimanje samplea.

Engleski producent objavio je isječak pjesme na X-u. Uz “FFS”, napisao je i: “Ne opet.”

Ovo je uslijedilo nakon njegove svađe s Weekndom iz 2014. godine također zbog neočišćenog uzorka pjesme “Machine Gun”. U to vrijeme Weeknd je tvrdio da je njegov “Belong To The World” samo inspiriran Portisheadom, iako je Barrow objavio zahtjev Weekndovog predstavnika za licenciranje koji je on odbio.

Ista situacija i medijski cirkus ga sad opet čeka, ovaj put s Westom i Ty Dolla $ignom.

Što se pak Kanyea tiče, početkom ove godine Ozzy Osbourne je tvrdio je da ga je reper zatražio dopuštenje za korištenje samplea pjesme “Carnival” Black Sabbatha, ali ga je Ozzy odbio zbog prijašnjih Westovih antisemitskih stavova. Uprkos tome West je nastavio koristiti taj sample.

U istom periodu ga su ga optužili i nasljednici Donne Summer da je tražio dopuštenje za korištenje pjesme “I Feel Love” Donne Summer, što mu je odbijeno, ali je po njihovim navodima “promijenio riječi, dao je nekome da je ponovno otpjeva ili je koristio AI, ali ju je iskoristio.”

West je i 2022. bio optužen da je upotrijebio dio hita Marshalla Jeffersona iz 1986. “Move Your Body” najmanje 22 puta na svojoj pjesmi “Flowers” na albumu “Donda 2”, te je protiv njega bila podnijeta i sudska tužba.

Related Posts