Arheolozi istražuju olupinu najstarijeg trgovačkog broda na svijetu 


Olupina broda iz srednjeg bronzanog doba kod Kumluca u južnoj turskoj provinciji Antalija, za koju se vjeruje da je jedna od najstarijih poznatih olupina na svijetu, prolazi podvodna istraživanja.

Turski arheolozi izvode operacije uz odgovarajuće mjere sigurnosti i nastavljaju istraživanje uz učešće međunarodnih naučnika na potopljenom trgovačkom brodu koji datira iz bronzanog doba.

Olupina broda za koju se smatra da je najstariji potopljeni komercijalni brod koji je ikada otkriven na svijetu pronađena je 2018. godine na dnu južne obale Turkiye u blizini Antalije. Upečatljiv nalaz u dubini mora –

Upečatljiv nalaz u dubinama Sredozemnog mora arheolozi su opisali kao “Gobeklitepe”, odnosno „najstariji poznati hram na svijetu podvodne arheologije”.

Brodsku olupinu od 14 metara otkrio je podvodni istraživački tim sa Univerziteta Akdeniz u Antaliji.

Prvobitno je objavljen naučni članak o 3.600 godina staroj olupini, a ovo otkriće je kasnije objelodanio guverner Munir Karalioglu, u aprilu 2018.

U okviru petogodišnjeg projekta vezanog za olupinu broda, izvode se iskopavanja uz učešće međunarodnih arheologa sa Međunarodnog instituta za nautičku arheologiju, Texas A&M univerziteta i Univerziteta Oxford pod nadzorom ljekara. Istraživanja na dubini od 50 metara –

Istorijski nalazi izvađeni sa dubine od oko 50 metara odneseni su u Laboratoriju za konzervaciju i popravku u Muzeju Antalije.

Vjeruje se da je trgovački brod potonuo zbog oluje koja ga je pogodila dok je plovio od Kipra do ostrva Krit ili Egejskog mora prije 3.600 godina.

Prema prvim nalazima, glavni teret brodoloma bile su bakrene poluge.

U isto vrijeme, brod je vjerojatno prevozio jedan od prvih i najranijih industrijskih proizvoda na svijetu.

Related Posts

1 of 155