Porastao broj turista u Španiji iako se neke popularne lokacije bune zbog njihovog dolaska


Broj stranih turista u Španiji porastao je za 13 posto u prvoj polovini 2024., stavljajući zemlju na pravi put za još jednu rekordnu godinu po broju posjetilaca uprkos rastućem nezadovoljstvu zbog uticaja turističke industrije u nekim turističkim žarištima.

U šest mjeseci do kraja juna, 42,5 miliona međunarodnih posjetilaca stiglo je u Španiju, a samo u mjesecu junu zabilježen je porast od 12 posto na devet miliona kako se povećava prometno ljetno razdoblje, javila je u petak španska agencija za podatke INE.

To znači da će 2024. biti još jedna rekordna godina za Španiju, koja je već druga najposjećenija zemlja na svijetu iza Francuske, zbog čega je vjerojatno da će nadmašiti prošlogodišnji rekord od 85 miliona turista, kada su brojke premašile nivoe prije pandemije.

Za neke Špance u najpopularnijim odredištima, uključujući Mallorcu, Barcelonu i Kanarske otoke, postoji, međutim, sve veća nelagoda zbog priliva turista i njihovog uticaja na troškove stanovanja, pa su lokalni stanovnici organizirali proteste.

Tokom jula je mala grupa boraca protiv turizma u Barceloni prskala vodenim pištoljima strane posjetioce, uzvikujući “turisti idite kući”, u demonstraciji koja je punila naslovnice širom svijeta.

Podaci su pokazali da su turisti potrošili 12,3 milijarde eura u Španiji u junu, 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, što je pomoglo podsticanju ekonomskog rasta, ali naglašavajući izazov za vladu koja pokušava pronaći pravu ravnotežu između turizma i lokalnih interesa.

Nedostatak pristupačnog smještaja u Španiji djelimično se pripisuje porastu iznajmljivanja za odmor na platformama kao što su Airbnb i Booking.com.

Prema podacima objavljenim u petak, turisti se sve više odlučuju za boravak u unajmljenim apartmanima. Broj posjetilaca koji su u prvom polugodištu boravili u tom smještajnom aranžmanu veći je za 30 posto, a onih koji su boravili u hotelima za 11 posto.

Related Posts