Haaretz: Atentat na Haniyeha potvrdio da Netanyahuov prioritet nije razmjena zarobljenika


Atentat na predsjednika Političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha otkrio je da pitanje razmjene zarobljenika nije na glavnom dnevnom redu izraelskog premijera Benjamina Netanyahuu, navodi u svojoj analizi izraelski list “Haaretz”.

U članku koji potpisuje Amos Harel, osim ubistva Haniyeha, pominje se i ubistvo Fuada Shukura, jednog od viših komandanata Hezbollaha, u napadu na Bejrut, glavni grad Libanona, te ubistvo Mohammeda al-Dayfa, vođe Hamasovog oružanog krila brigada Qassam, od strane izraelske administracije.

Navodi se da se Izrael priprema za odmazdu od strane Irana, pokreta Hezbollah i drugih regija, te ističe da su, s obzirom na trenutna zbivanja u regiji, šanse za postizanje sporazuma o razmjeni zarobljenika između uprave Tel Aviva i Hamasa gotovo ravne nuli.

U članku se navodi da bi moguće odmazde mogle trajati “nekoliko dana” i da se očekuje da će Izrael odgovoriti protivnapadom.

Ističe se da je Haniyehovo ubistvo uslijedilo u razdoblju kada su se nastavljali indirektni pregovori o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa i dodaje: “Jasno je da premijer Benjamin Netanyahu ima svoj vlastiti plan i da vraćanje talaca kući nije njegova najveća želja.”

Autori navodi da je Netanyahu djelovao “dvolično” te se ističe da je izraelski premijer prošle sedmice rekao porodicama zatvorenika u SAD-u da ima napretka u razgovorima, ali je nedugo nakon te izjave ponudio nove uvjete koji bi sporazum u slijepoj ulici.

Related Posts