Prodaje se Warholov portret pjevačice Debbie Harry


Portret Debbie Harry, legendarne pjevačice grupe Blondie, za koji se mislilo da je izgubljen, osvanuo je u ruralnoj državi Delaware.

Portret je nastao 1985. godine i, zajedno s Warholovim potpisanim diskom sa deset slikovnih datoteka, dostupan je za prodaju, saznaje Artnews iako ne preciziraju gdje se prodaje.

U svojim memoarima Debbie Harry je opisala kako je portret nastao. Warhol ju je nazvao i zamolio da bude model za portret koje će izraditi uživo u Lincoln centru, u New Yorku kao dio promocije računala Amiga, danas nepostojeće tvrtke Commodore.

Tehničari su programirali sve Warholove boje dok je on dizajnirao i slikao njezin portret, zapisala je Harry. Misli da postoje samo dvije kopije ove slike, a jedna se nalazi kod nje.

Druga slika je gotovo 40 godina bila izložena u domu digitalnog tehničara Jeffa Bruettea koji je Warhola naučio koristiti računalo.

Bruette planira privatnu prodaju portreta pjevačice, izvijestio je Page Six.

“Mislim da je vrijeme da svijet stupi u interakciju s ovim izvanrednim umjetničkim djelom onako kako je zamišljeno da se doživi”, kaže Bruette.

Cijena portreta nije poznata, a Post nagađa da će postići iznos od nekoliko miliona dolara.

Niz od pet NFT-ova napravljenih korištenjem restauriranih Amiginih slika sa starih disketa iz 2014. godine, na aukciji kuće Christie’s 2021. godine, postigao je više od 3 miliona dolara.

Osim portreta Debbie Harry, Warhol je izradio digitalne slike Campbellove konzerve juhe i cvijeća, te kopiju Botticellijevog rođenja Venere.

Tada je za Amiga World magazin izjavio da planira distribuirati slike, ali se to nikada nije dogodilo.

Related Posts