Ovaj zdravi obrok postao je trend na TikToku. Svi su opsjednuti zdravom zdjelicom


Cottage Cheese Bowl ili zdjelica sa svježim sirom u trendu je na TikToku, a korisnici ističu njen visok sadržaj proteina i svestranost. Recepti variraju od slatkih do slanih, s kreativnim opcijama poput zdjelica inspiriranih pizzom.

Dijetetičarka Leah Barron za Verywell Health napominje da je svježi sir nutritivna baza koja nudi proteine, masti, vitamine i minerale. Različiti dodaci mogu stvoriti uravnotežen i zadovoljavajući međuobrok ili obrok.

Barron naglašava da se svježi sir može prilagoditi, što olakšava usklađivanje s osobnim prehrambenim ciljevima i preferencijama. Za uravnotežen međuobrok predlaže uključivanje ugljikohidrata, vlakana i mikronutrijenata uz proteine ​​i masti u svježi sir.

Ako izbjegavate preljeve s visokim udjelom masti ili šećera, postoje zdravije zamjene koje daju dobar okus.

Abby Langer, još jedna dijetetičarka, spominje da miješanje svježeg sira može poboljšati njegovu teksturu ako je potrebno. Svježi sir također se brzo priprema i nudi brojne kombinacije recepata, pridonoseći raznolikoj i nutritivno bogatoj prehrani.

Prilikom odabira svježeg sira Barron preporučuje odabir proizvoda s minimalno sastojaka, poput mlijeka, vrhnja i živih kultura te da izbjegavate nepotrebne dodatke. Opcije bez masti nisu potrebne; umjereni sadržaj masti može pomoći u održavanju sitosti.

Sadržaj proteina u svježem siru općenito je dosljedan, ali osim ako nemate posebnih zdravstvenih problema, malo je vjerojatno da ćete konzumirati previše proteina iz ovih zdjelica.

Uobičajeni dodaci uključuju sjemenke, orašaste plodove, povrće, voće, sir i meso. Za zdraviju opciju Barron i dijetetičarka Keri Gans savjetuju fokusiranje na prirodne šećere, ograničavanje dodanih šećera i vođenje računa o sastojcima s visokim udjelom natrija i masti.

Zamjena slatkih preljeva zaslađivačima bez kalorija, dodavanje hrane bogate vlaknima i odabir minimalno prerađenih proteina mogu povećati nutritivnu vrijednost.

Barron predlaže korištenje liofiliziranog voća za hrskavost, žitarice od cjelovitog zrna s niskim sadržajem šećera i minimalno prerađeno mesa poput pečene piletine. Osim toga, dok sam svježi sir pruža dovoljno proteina, dodavanjem raznolikog voća možete ponuditi vlakna i nutrijente bez pretjeranog šećera.

Što se tiče onih koji vode računa o unosu kalorija, važno je uravnotežiti količinu kaloričnih dodataka poput orašastih plodova i granole. Barron savjetuje praćenje unosa masti, pri čemu je opća smjernica 20 – 30 % kalorija.

Ukratko, zdjelice sa svježim sirom su praktična opcija bogata proteinima koja se može prilagoditi individualnim ukusima i prehrambenim potrebama, zbog čega nude brz i svestran međuobrok ili obrok.

Related Posts

1 of 156