Trump je izrekao zastrašujuću rečenicu zbog koje planeta ima razloga za strah. I izgleda da se ne šali


Donald Trump ponavlja kontroverznu tvrdnju “Više nećete morati glasati”.

Republikanski predsjednički kandidat negira da je prijetio ostankom na dužnosti nakon završetka mogućeg drugog mandata u intervjuu za Fox.

Donald Trump u ponedjeljak je ponovio svoje primjedbe tokom vikenda sudionicima kršćanskog samita da više nikada neće morati glasati ako se vrati na mjesto predsjednika u novembru.

No, nakon što su ga na Fox Newsu opetovano pitali da pojasni na što je mislio, republikanski bivši predsjednik demantovao je prijetnju da će trajno ostati na dužnosti nakon svog drugog – i ustavom propisanog posljednjeg – četverogodišnjeg mandata.

Tokom prvih primjedbi iznesenih u petak, koje su izazvale bijes i uzbunu među njegovim kritičarima, Trump je okupljenima rekao da “izađu i glasaju, samo ovaj put”, dodavši da “to više nećete morati činiti”. Još četiri godine, znaš što? Bit će to popravljeno, bit će u redu, nećete više morati glasati, lijepi moji kršćani.”

Demokrati i drugi kritičari nazvali su te izjave “zastrašujućim”, autoritarnim i antidemokratskim. A u ponedjeljak, u novom intervjuu s voditeljicom Fox Newsa Laurom Ingraham, bivši je predsjednik pokušao objasniti na što je mislio.

“Ta izjava je vrlo jednostavna, rekao sam: ‘Glasajte za mene, nećete to više nikada morati učiniti'”, rekao je Trump Ingrahamu. “Istina je, jer moramo glasati. Kršćani nisu poznati kao velika glasačka skupina, oni ne glasuju. I to im objašnjavam. Ti nikad ne glasaš. Ovaj put, glasajte. Sredit ću državu, više nećete morati glasati, više mi neće trebati vaš glas, možete se vratiti i ne glasati.”

Ingraham je istaknuo da su mnogi demokrati njegove komentare tokom vikenda protumačili tako da više nikada neće biti izbora. Trump je odgovorio da to nije čuo i nastavio govoriti o tome kako mnogi kršćani ne glasaju.

“Kršćani ne glasaju dobro. Glasaju u vrlo malim postocima. Zašto? ne znam Možda su razočarani stvarima koje se događaju”, nastavio je Trump. “Ja kažem: ‘Ne glasaš’. Kažem, ‘Izađi – moraš glasati.’

“Morate glasovati” na izborima 5. novembru, nastavio je Trump, nazivajući ih najvažnijom predsjedničkom utrkom u povijesti SAD-a. “Nakon toga više ne morate brinuti o glasanju. Baš me briga, jer mi ćemo to popraviti, država će se srediti i neće nam više ni trebati vaš glas jer ćemo, iskreno, imati takvu ljubav.

“I mislim da su svi to razumjeli.”

Ingraham je pritisnuo bivšeg predsjednika, pitajući ga: “Ali napustiti ćete dužnost nakon četiri godine?”

Trump je odgovorio: “Naravno”.

Dodao je: “Usput… jesam prošli put.”

Ni Ingraham ni Trump nisu spomenuli da su – nakon što je Joe Biden pobijedio u predsjedničkoj utrci 2020. – njegovi pristaše napali američki Kapitol 6. januara 2021. u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi njegov izborni poraz.

Glasnogovornik Trumpove kampanje prethodno je rekao za Washington Post da je bivši predsjednik u petak “govorio o ujedinjenju ove zemlje i donošenju prosperiteta svakom Amerikancu, za razliku od političkog okruženja koje je podjelama koje je posijalo toliko podjela” da je dovelo do 13. jula pokušaj ubojstva Trumpa na političkom skupu u Pennsylvaniji.

Trumpove izjave u petak uslijedile su oko dva mjeseca nakon što je očito koketirao s idejom da bude predsjednik u tri mandata na godišnjoj konvenciji Nacionalne puškarske udruge u Dallasu.

Aludirao je na to kako je Franklin D. Roosevelt bio u Bijeloj kući puna tri mandata – i umro početkom četvrtog – od 1933. do 1945., tokom Velike depresije i Drugog svjetskog rata.

“Znate, FDR 16 godina – gotovo 16 godina – bio je četiri mandata. Ne znam, hoćemo li se smatrati tromandatnim? Ili dva mandata?” rekao je Trump, navodeći neke u gomili da uzviknu “tri!” objavio je Politico.

Related Posts

1 of 177