O’Brien pred Senatom SAD: Dodik je izoliran, sankcije djeluju. Sam je to priznao


James O'Brien, pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove, danas je imao saslušanje pred Komitetom za vanjske poslove Senata SAD.

On je govorio o aktuelnoj situaciji u Evropi, a bilo je riječi, osim o Ukrajini kojoj je bila posvećena većina izlaganja, i o Bosni i Hercegovini.

O'Brien je dio svog obraćanja pred senatskom komisijom posvetio situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno i Bosni i Hercegovini.

Uoči obraćanja O'Briena, Komitetu se obratila senatorica Jeanne Shaheen.

Ona je sasvim jasno rekla kako je situacija u Bosni i Hercegovini najteža od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naravno, jedno ime se provlačilo kroz obraćanje. Milorad Dodik.

Njega su američki zvaničnici pred Senatom označili kao glavnog krivca za destabilnost u BiH, ali i šire.

“Trideset godina kasnije situacija u BiH je opasnija nego ikada od potpisivanja Dejtona. Jedan od razloga je i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji i dalje govori o secesiji”, kazala je Shaheen.

Potom je riječ uzeo O'Brien.

“Dayton je zaista značio primirje između tri strane od kojih je svaka dominirala među etnonacionalnim skupinama. Kada je riječ o Dodiku, on je izoliran, nema političku podršku kada se govori o secesiji. Hrvatska je otvoreno rekla da ga neće priznati. Srbija isto govori da nema promjene granica. Dodik je sam. Ako samo slušate njega i njegove konferencije za medije, vidite kako sankcije štete njegovim finansijama i ekonomiji”, kazao je on, pa dodao:

“Pokušava posuditi novac od Rusije, Kine, Mađarske, ponekad i od Srbije i to mu postaje sve teže. Imao je omiljene banke koje su emitovale obveznice, a sada to nema jer mu je isključeno zbog sankcija”.

Related Posts

1 of 176