Rusija tvrdi da je Ukrajina dronovima napala regiju Kursk


Ukrajina je lansirala više od dva tuceta dronova na rusku regiju Kursk u nekoliko valova napada koji su pokrenuti u subotu navečer i oštetili su skladište nafte, saopćili su ruski zvaničnici u ponedjeljak.

Devetnaest dronova lansiranih iz Ukrajine uništili su ruski sistemi protuzračne odbrane tokom noći, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

To slijedi nakon 19 dronova za koje je Andrei Smirnov, guverner Kurska, saopćio da su odbrambeni sistemi uništili iznad regije u nedjelju.

Ni Smirnov ni rusko ministarstvo odbrane nisu naveli koliko je dronova iz Ukrajine je ukupno lansirano.

Vatrogasci još pokušavaju ugasiti požar u skladištu nafte u regiji, izazvanim napadom drona iz Ukrajine u subotu navečer, saopćio je Smirnov.

Kazao je da su napadi uzrokovali manju štetu na nekoliko stambenih zgrada. Ruski zvaničnici rijetko otkrivaju puni obim štete nanesene ukrajinskim napadima.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegovi sistemi protuzračne obrane tokom noći ukupno uništili 39 dronova koje je Ukrajina lansirala ciljajući rusku teritoriju.

Devet bespilotnih letjelica uništeno je iznad regije Belgorod, pet iznad regije Brjansk i po tri iznad regija Voronjež i Lenjingrad, sve na zapadu Rusije.

Ministarstvo nije navelo regiju Orjol, gdje je, prema guvernerovim riječima, jugozapadne ruske regije, tokom noći oštećena elektrana u napadu bespilotne letjelice iz Ukrajine, prenosi Reuters.

Ukrajina je sistematski ciljala na rusku transportnu, energetsku i vojnu infrastrukturu kako bi poremetila rusku ekonomiju i njenu sposobnost finansiranja rata, koji je Rusija pokrenula invazijom punog obima na svog manjeg susjeda 2022.

Kijev također tvrdi da su napadi dronovima odgovor na rusko kontinuirano bombardiranje Ukrajine.

Related Posts