Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka pluća stiže apel: Neophodan nacionalni skrining program


Povodom 1. augusta, Svjetskog dana borbe protiv raka pluća, Udruženje oboljelih od raka pluća “Diši za život” želi skrenuti pažnju javnosti na činjenicu da je rak pluća jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka u svijetu, a za uspješno liječenje ključno je rano otkrivanje.

“Imajući u vidu da u našoj zemlji i dalje ne postoji nacionalni skrining program raka pluća, dodatnu pažnju skrećemo i na neadekvatnu/nedovoljnu prevenciju, koja igra ključnu ulogu u smanjenju broja oboljelih”, saopćeno je iz Udruženja oboljelih od raka pluća “Diši za život”.

Iz Udruženja navode da je neophodna kontinuirana edukacija stanovništva, prvenstveno djece i omladine o važnosti zdravih životnih navika, ranim znakovima i simptomima bolesti te faktorima rizika, kao što su pušenje, neadekvatna fizička aktivnost, prehrana, izloženost štetnim supstancama.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, dijagnoza raka pluća osim samog pacijenta, pogađa prosječno još 11 ljudi iz njegovog bližeg okruženja, na emocionalnom, psihološkom i socio-ekonomskom planu.

To ukazuje na važnost mentalnog zdravlja stanovništva i zahtijeva bolju dostupnost psihološke podrške.

“Na Svjetski dan borbe protiv raka pluća, pozivamo vas da se kao pojedinci zapitate šta možete učiniti za poboljšanje svog zdravlja (prestanak pušenja, adekvatna fizička aktivnost i prehrana). Samo zajedničkim naporima možemo povećati svijest o ovoj bolesti, podstaći rano otkrivanje i podržati one kojima je pomoć najpotrebnija”, poručili su iz Udruženja oboljelih od raka pluća “Diši za život”.

Related Posts