Panika u Srbiji zbog ‘Helezove tajne operacije’: Vodi prikrivenu akciju, sve iza leđa Predsjedništvu BiH


Beogradske Večernje novosti, bliske režimu Aleksandra Vučića, panično su jutros objavile kako ‘Sarajevo prodaje oružje Ukrajini’, te da je glavni operativac ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Novosti tvrde da se radi o ‘prikrivenoj akciji’ koja ima za cilj uspostavljanje vojnotehničke saradnje BiH sa Ukrajinom i to ‘uprkos direktnoj zakonskoj zabrani isporuke naoružanja i vojne opreme proizvedene u BiH u zone sukoba’.

Ovo Vučićevo propagandno glasilo ne donosi nikakve dokaze za ovakve tvrdnje već se poziva na svoje izvore koji su anonimni.

Tako taj njihov ‘anonimni izvor’ navodi da se sve ovo radi iza leđa Predsjedništva BiH, koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i nadležno je za vanjsku politiku.

“Večernje novosti” tvrde da ključnu ulogu u kreiranju prikrivenih aranžmana sa Kijevom ima ministar odbrane Zukan Helez, po čijoj se naredbi organiziraju putovanja ukrajinskih emisara u preduzeća vojno-industrijskog kompleksa u FBiH radi usaglašavanja saradnje.

Izvori lista ‘otkrili’ su da je BiH nedavno posjetio predstavnik kijevskog režima Viktor Kruglov, koji je vodio razgovore o uspostavljanju saradnje sa rukovodstvom preduzeća “Guma co” iz Bugojna, koje se, između ostalog, bavi i proizvodnjom upaljača za artiljerijske i minobacačke granate.

“On (Kruglov) je izrazio interes za saradnju sa kompanijama ‘Unis pretis’ iz Vogošće i ‘Binas’ iz Bugojna“, naveli su ‘izvori’ Novosti.

Da ova teorija dobije na dodatnoj dramatičnosti, Novosti su podsjetile da je Helez kazao da BiH proizvodi dronove samoubice, ali i na to da je Helez u protekla dva mjeseca posjetio sve fabrike namjenske industrije u FBiH i da je nakon toga boravio u sjedištu NATO-a.

Čak i da je sve navedno tačno, nije jasno zašto bi to bio problem, s obzirom na to da Srbija izvozi ogromnu količinu municije koja preko posrednika stiže do Ukrajine, zbog čega je čak i – ‘bratska’ – Moskva negodovala.

Related Posts

1 of 148