Predstavljena poštanska markica povodom OI-ja u Parizu i 40. godišnjice ZOI-ja u Sarajevu


Povodom otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, u Sarajevu je predstavljena specijalna poštanska markica izdata u spomen na održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. i 40. godišnjice Olimpijskih igara u Sarajevu.

Markica je predstavljena u prisustvu Francoisa Delmasa, ambasadora Francuske u Bosni i Hercegovini, Loe Lagrange, savjetnice za saradnju i kulturnu aktivnost ambasade i direktorice Francuskog Instituta u Bosni i Hercegovini, generalnog direktora Pošte Adisa Šehića i izvršnog direktora Safeta Trakića.

Poštansku markicu koju je izdala BH Pošta naslikao je francuski umjetnik Ojan (Joan Tarragon) prikazujući neobični historijski trenutak koji ove godine ujedinjuje dva olimpijska grada: Sarajevo 1984. i Pariz 2024.

Pod nazivom Amitie-Golub, ova poštanska markica predstavlja par golubova, univerzalni simbol mira, slobode i nade, i suptilno spaja boje francuske i bh. zastave.

“Moja zemlja, Francuska ponosna je što ove godine organizuje Olimpijske i Paraolimpijske igre, tačno 40 godina nakon Olimpijskih igara u Sarajevu. To je neobičan historijski trenutak za naše dvije zemlje koje veže čvrsto prijateljstvo. Danas Pariz postaje centar svijeta”, rekao je francuski ambasador Francois Delmas.

Istakao je da su danas predstavili poštansku markicu koja slavi historijsku koincidenciju od 40 godina, između Igara u Parizu i Sarajevu.

Ovim jedinstvenim projektom francuski umjetnik Ojan nadilazi granice i slavi jedinstvo između Pariza i Sarajeva kroz crtež koji predstavlja par golubova, univerzalni simbol slobode i nade.

“Ova markica prvenstveno simbolizira vezu između Francuske i Bosne i Hercegovine. Dizajn je realizirao francuski umjetnik Joan Tarragon. Markica je izdata u BH Pošti. Ojan je odabrao boju zastava naše dvije države: plavu, bijelu, crvenu i žutu. Ova marka nas podsjeća na prošlost Olimpijskih igara, a istovremeno prihvaća duh onih koji danas počinju u Parizu. Grozd, kojeg drže golubovi, podsjeća na olimpijske krugove. Glavni element crteža su dva goluba, koji su univerzalni simbol mira i slobode. A to je ono što želimo i vama i nama”, kazala je Loe Lagrange.

Generalni direktor Pošte Adis Šehić podsjetio je da poštanska marka predstavlja priču o bitnim događajima, ličnostima i najboljim pričama Bosne i Hercegovine.

“Želim da poželim i sreću našim takmičarima koji će učestvovati na Olimpijskim igrama. A ova personalizirana poštanska marka će sigurno biti dio lijepe priče koja će iz Bosne i Hercegovine krenuti za Pariz”, dodao je Šehić.

Danas su i poslane prve poštanske markice iz BH Pošte.

Related Posts