Dizdarević: Lastavičkom dovom ispričati priču o povezanosti našeg naroda s državom BiH


Muftija zenički i predsjednik Organizacionog odbora vjersko-kulturno-sportske manifestacije “Lastavica 2024” hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević svečano je danas otvorio ovu manifestaciju, koja se završava u nedjelju, 4. augusta na platou Lastavica.

Muftija Dizdarević je najavio kako će u petak, 2. augusta poslije akšam-namaza, u Tvrđavi Vranduk biti upriličen tradicionalni program “Večer Kur'ana“.

“Taj nam je program, zbog spoja historijskog ambijenta Vrandučke tvrđave, odakle se stoljećima branila Bosna i Bošnjaci i Kur'ana, koji je predstavlja identitarnu osnovu bosanskohercegovačkog muslimanskog identiteta, izuzetno važan. Taj nam je događaj posebno bitan. Svake godine tu su učači Kur'ana. Ove godine su, pored svih naših sjajnih učača iz MIZ Zenica, tu i zvijezda učača Kur'ana Bosne i Hercegovine pa i Balkana, hafiz Aziz Alili. Centralnu besjedu održat će glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velić”, najavio je na pres-konferenciji muftija Dizdarević.

Važan događaj je i noć uoči “Lastavice”, u kojoj će se na platou i pod otvorenim nebom održati program koji će održati imami Medžlisa Islamske zajednice Kakanj s glavnim imamom mr. Zakirom ef. Ljubovićem, uz pomoć zeničkih imama.

Na neki nači povezujemo se sa prirodom i prelijepim ambijentom ‘Lastavice’. Centralni događaj koji će se dešavati na platou i kada hiljade ljudi dođu na lastavičku poljanu, gdje ćemo se družiti, održat će se u nedjelju. Glavnu besjedu će tog dana održati direktor Uprave za vjerske poslove, najvažnije uprave IZ BiH hafiz ef. dr. Mensur Malkić.

Najvažniji centralni događaj tog dana je dova koja se uči svake godine.

“U dovi učimo, dragome Bogu, ono što nas tišti. Dovom se obraćamo dragome Bogu za ono što nam je bitno. Ove ćemo godine Allahu dž.š. doviti, ne samo za naš uspjeh u privatnom životu – za sjetvu, za kišu, za sve ono što čini naše živote sretnim i zadovoljnim – dovit ćemo i za našu državu”, najavio je Dizdarević.

Dova za državu BiH, podvukao je, ove će godine biti centralni fokus Lastavičke dove na platou Lastavica, koji se nalazi na tromeđi gradova Zenica i Zavidovići te općine Kakanj.

“Mi želimo da kroz poruku ‘Lastavice’ ispričamo o povezanosti našeg naroda s bh. tlom, da napravimo poveznicu našeg naroda sa državom BiH i ispričamo priču da bez države BiH, kao pravnog okvira, teško će biti opstanak naroda u BiH, a osobito Bošnjaka”, kazao je Dizdarević, koji je najavio kako će ovogodišnja lastavička priča biti priča o egzistenciji bh. naroda.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Sumedin ef. Kobilica govorio je o tehničkim pripremama za ovogodišnju manifestaciju, na kojoj će na više lokacija u gradu, Tvrđavi Vranduk te na plato Lastavica biti realizirani brojni programi.

Kobilica je najavio kako će na platou ispred Islamskog centra Sultan Ahmed u Zenici 29. jula biti upriličen razgovor o knjizi prof. dr. Šaćira Filandre “Bošnjačka politika u 20. stoljeću” (20.30 sati), 30. jula na platou ispred zgrade Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” u 20.30 sati bit će organiziran kulturno-umjetnički program “Priča o Bosni i Bošnjacima”, a 1. augusta na platou ispred IC Sultan Ahmed bit će promovirana knjiga “Bosna i Bošnjaci – od istočnog pitanja do genocida” autora prof. dr. Enesa Durmiševića (20.30 sati).

“U subotu, uoči centralne manifestacije ‘Lastavica’, bit će upriličena planinarska tura ‘Lastavici u pohode’. Ova planinarska tura je već tradicija, a ove će godine biti malo proširena. Ono što bih želimo izdvojiti kao ovogodišnju inovaciju i nešto što do sada nije bilo jeste Kamp Mreže mladih na Lastavici koji će biti učesnici aktivnosti u subotu i nedjelu”, kazao je Kobilica.

Oni će, dodao je, biti učesnici i planinarske ture na Tvrtkovac, a njihov će kamp biti pozicioniran na platou “Lastavice”.

“Mreža mladih će imati određene edukativne, vjerske, sportske sadržaje i pratit će aktivnosti vezane vjerski program. Njihovo će druženje biti upriličeno u subotu, 3. augusta poslije jacije-namaza, kada će uz logorsku vatru imati priliku da se druže s poznatim izvođačima ilahija i kasida Arminom Muzaferijom i Mustafom Isakovićem”, naveo je Kobilica.

U nedjelju, 4. augusta tradicionalno će se održati sportska natjecanja na platou Lastavica, među kojima će biti organiziran i malonogometni turnir.

Related Posts