Kampanja ‘Ne želimo biti sjenke’ uputila inicijativu za finansiranje udruženja invalida u Zenici


Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, u sklopu kampanje pod motom “Ne želimo biti sjenke“, organiziralo je danas i okrugli stol na temu “Značaj kontinuiranog finansiranja organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata“, sa osvrtom na trenutna zakonska rješenja i praksu na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Koordinator projekta Haru Aliefendić naglasio je kako je današnji okrugli stol prvi događaj u okviru spomenute kampanje, koju su nedavno predstavili javnosti.

“Projekat ima za cilj da reprezentativne organizacije i organizacije osoba s invaliditetom na području Grada Zenica budu prepoznate kroz javni poziv organizacija civilnog društva Grada Zenice. Želimo da Grad Zenica bude primjer drugim lokalnim zajednicama, a drugo, želimo da organizacije koje su stekle status reprezentativnosti budu adekvatno tretirane, kao lideri u invalidskom pokretu te da im se samim time omogući nesmetano finansiranje, odnosno kontinuirani rad tih organizacija”, kazao je Aliefendić.

Prema Zakonu o reprezentativnosti organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata FBiH, napomenuo je, u toku je procedura sticanja statusa reprezentativnosti, a nakon toga bit će raspisan i javni poziv za sticanje tog statusa.

Cilj im je da kroz ovu kampanju, tokom ove godine ostvare cilj i budu uvršteni u Budžet Grada Zenica.

“Pošto smo po tom zakonu morali da prijavimo sve naše članove, trenutno je broj članova koiji broji naša organizacija 98. S našim aktivnostima nećemo toliko opteretiti budžet. Realno, za rad jedne organizacije – režijske troškove, održavanje redovnih aktivnosti…baratamo ciframa od 4.000 do 6.000 KM na godišnjem nivou i to isključivo putem javnog poziva”, kazao je Aliefendić, koji je naglasio kako će sva dobijena sredstva javnim pozivom biti u obavezi da opravdaju.

Član koalicije Selvedin Dedić najavio je kako će nakon današnjeg skupa Gradskoj upravi Grada Zenica uputiti i već pripremljenu inicijativu, a u sklopu kampanje “zagovaranja da se organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata osigura jednak tretman i pristup finansijskim resursima“, a pomagat će im, istakao je, svojim snimljenim video-porukama, neke od javnih ličnosti.

Kampanja je dio projekta „PRAGG“, kojeg finansira Vlada Švicarske, a provodi konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih inicijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Related Posts