Sutra je Dan ašure. Na ovaj dan dešavala su se čuda


Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, sutra je Dan ašure, poznatiji kao „Dan čuda“ ili Deseti dan muharrema (ašura, od ašere, ar. deset).

“Po mnogobrojnim predajama na ovaj su se dan događala čuda (nadnaravnosti) mnogim Allahovim Poslanicima, alejhimusselam, a ono što najautentičnijim putem dolazi do nas jeste da je Muhammed, a.s., ovaj dan (deseti) postio još dok je bio u Mekki, a kada je došao u Medinu zatekao je i Jevreje da ga poste; rekli su mu da je na taj dan Gospodar spasio Musaa, a.s., i njihove pretke od Faraona i njegovog zla pa ga oni poste, a onda je Allahov Poslanik, a.s., rekao da smo mi preči Musau, a.s., nego oni, pa je „naredio“ da se posti taj dan, s time što ćemo mi, tj. muslimani postiti i jedan dan više, da bi se napravila razlika. (Tako, ko je postio danas nek i sutra posti, a ko će postiti samo sutra nek planira da posti i srijedu! A mogu se postiti i sva tri ova dana.) Također, jedna druga predaja kaže da se na ovaj dan i Nuhova lađa zaustavila na brdu Džudijj (današnji Ararat)”, govori imam Muhamed Velić.

Sahih hadis kaže: „Ko posti Dan ašure, Allah ga oslobađa grijeha koje je počinio u protekloj godini.“

Ovo, dakle, nije naredba nego je preporuka Muhammeda, a.s., i to je pritvrđeni sunnet. A budući da je pretoplo, važno je da ljudi vode računa i o svome zdravlju pa da se dodatno ne izlažu, ako bi im post pričinio napor!

Od ibn Abbasa se prenosi: „Allahov Poslanik je postio dan ašure i naredio je da se posti taj dan.“ Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao: „Briše grijehe prošle godine.“

Mudrost posta dana ašure jeste u tome što je tog dana Allah Uzvišeni spasio Musa, a.s., i njegov narod od Faraonove nepravade. Muhamed, a.s., je rekao: „Ovaj post pokazuje da je vjera Allahovih poslanika jedna, te da je islam blagodat za cijeli ljudski rod.“ Kako bi se razlikovali od Jevreja, sunnet je da se osim dana ašure, posti deveti i jedanaesti dan mjeseca muharrema.

O značaju i vrijednosti dana ašure svjedoče i riječi Poslanika, a.s.: „Pet je vremena kad Allah, dž.š., neće odbiti dovu roba, u tih pet vremena ubraja se i noć Jevmi-ašure.“

Ne propustimo priliku da očistimo duše, da postom zavrijedimo Njegov oprost i zaslužimo Njegovu ljubav, da Mu se približimo i iskažemo Mu pokornost. Neka je Njegov blagoslov Muhamedu – Njegovom najboljem stvorenju, Ademu, Nuhu, Ibrahimu, Musau, Isau, i svim vjerovjesnicima i poslanicima, piše Akos.ba.

Related Posts

1 of 176