Novoizabrani EU parlament sutra bira predsjednika


Evropski parlament sastaje se u utorak na prvom sastanku nakon evropskih izbora.

Brojni čelni poslovi bit će preraspoređeni. Na početku parlament bira svog predsjednika. Reizbor Roberta Metsola smatra se izvjesnim.

Političar rođen na Malti iz Evropske narodne stranke uživa dobar ugled među parlamentarcima EU. Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen bit će ponovno izabrana u četvrtak.

U zadnji tren za mjesto predsjednice parlamenta prijavila se još jedna kandidatkinja: španska ljevica Irene Montero.

Njemačka političarka CDU-a Von der Leyen u četvrtak je zapravo trebala biti potvrđena na dužnosti još pet godina glasovima njenog EPP-a, socijaldemokrata i liberala, no među njima će vjerovatno biti i nezadovoljnika koji neće glasati za nju.

Prva rezolucija novog parlamenta u srijedu mogla bi također kritizirati mađarskog premijera Viktora Orbana, čija zemlja od jula predsjedava Vijećem.

Orban je izazvao pomutnju kod ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, između ostalih, samoproglašenim “mirovnim misijama”.

Očekuje se da će Evropski parlament također u četvrtak osuditi bliskost FPÖ-a s Rusijom u rezoluciji kojom osuđuje nove optužbe o ruskom utjecaju u Evropskom parlamentu i na predstojećim izborima za EU.

Related Posts