Savez Banjalučana treba novčanu potporu za objavljivanja Magazina ‘Šeher Banja Luka’


Savez Banjalučana u Švedskoj upozorio je da bi, zbog obustave godišnje potpore, moglo doći do prestanka redovnog objavljivanja Magazina ‘Šeher Banja Luka’, a novčana potpora potrebna im je i za barem digitalno izdanje. Takva situacija mogla bi dovesti u pitanje i manifestaciju ‘Vezeni most’, koja se tradicionalno sredinom julu održava u znak sjećanja na banjalučku pjesnikinju Nasihu Kapidžić Hadžić i mjesto je susreta ljubitelja pisane riječi iz BiH i regije.

“Vremena se nažalost mijenjaju, ali ne nabolje, pa je i Magazin ‘Šeher Banja Luka’ došao u situaciju kad je, prestankom sufinansiranja, onemogućeno dalje objavljivanje.

Odlukom švedske vlade od prije nekoliko mjeseci da se obustavi redovna godišnja potpora etničkim savezima, došli smo u tešku ekonomsku situaciju tako da rješenje moramo tražiti i sami. Međutim, članarina je nedovoljna i ne može podmiriti ni najosnovnije tehničke i administrativne troškove koje Savez Banjalučana ima tokom godine.

Da bismo mogli realizirati redovne planirane aktivnosti Saveza i objavljivati naš magazin barem u digitalnoj formi, potrebna nam je novčana podrška”, navodi predsjednik Saveza i urednik Magazina Mirsad Filipović.

Sa žaljenjem konstatira ‘da magazin u rukama teško šta može zamijeniti jer i riječi imaju srca, pa ih tako možemo i čuti…’

Filipović naglašava da će i tradicionalni ‘Vezeni most’, u Banjoj Luci sredinom jula ove godine biti u mnogo skromnijem izdanju nego prethodnih godina. Prvenstveno radi sve težih uvjeta su/finasiranja tog lijepog druženja uz stihove, note, slike, rukotvorine, čamce i đakonije uz žubor Vrbasa.

“Ovogodišnji programi ‘Vezenog mosta’ odvijat će se uglavnom uz Vrbas, u dvorištu i bašči rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, gdje će biti i promocija novih knjiga o kojima pišemo u ovom, još jednom internetskom, izdanju Magazina vjerujući ipak da ćemo svi skupa naći puteve do bar četiri štampana broja u toku jedne godine”, naglašava Filipović u uvodniku 87. broja. 

Magazin ‘Šeher Banja Luka’ pokrenuo je 2009. godine Savez Banjalučana u Švedskoj, a izlazi dvomjesečno. Taj magazin sadrži tekstove iz raznih oblasti, autori su porijeklom iz tog grada ali i iz drugim dijelova BiH. Svojevrsna je to i veza Banjalučana, rasutih širom svijeta, sa rodnim gradom.  

Iz Saveza navode i brojeve računa za uplatu, te unaprijed zahvaljuju za novčanu potporu. Za uplate iz Švedske 155 25 59-5 PlusGirokonto Za uplate iz inostranstva IBAN: SE38 9500 0099 6034 1552 5595 BIC-kod (SWIFT-adress): NDEASESS Nosioc konta: RIKSFÖRBUNDET BANJALUKA I SVERIGE 

Related Posts