Kako je moguće da je atentator, koji je jedva punoljetan, mogao neometan pucati u Trumpa sa krova zgrade?


Dva nekadašnja agenta FBI-a izrazila su čuđenje što krov na kojem je napadač ispalio više hitaca na Trumpovom skupu nije bio osiguran s obzirom na to koliko je bio blizu pozornici.

Vlasti kažu da se krov zgrade s kojeg je napadač ispalio nalazio neposredno ispred mjesta gdje je bivši predsjednik Donald Trump održao skup u subotu. Analiza CNN-a pokazala je da je krov bio oko 120 do 150 metara od Trumpa.

FBI je identificirao napadača kao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka, Pennsylvania. Ubili su ga agenti tajne službe.

Steve Moore, penzionisani nadzorni specijalni agent FBI-a koji je dvije godine radio kao snajperist, rekao je za CNN da je krov trebao biti čuvan.

Još jedan penzioniosani agent FBI-a, Bobby Chacon, također je rekao CNN-u u nedjelju kako je iznenađen što nitko ne čuva krov. “Ta zgrada je najbliža zgrada s jasnom linijom vidljivosti mjestu gdje je bila pozornica. Šokiran sam što nisu imali nekoga na tom krovu”, rekao je Chacon.

Moore je rekao da je “činjenica da je netko dopustio da taj krov bude bez nadzora, nečuvan” mogla biti greška u planiranju ili izvedbi.

“Mogli su planirati taj krov i možda se nešto dogodilo u planiranju ili u provedbi plana gdje je ostalo nečuvano”, rekao je.

Iako su agenti tajne službe možda bili upozoreni na lokaciju strijelca, mogli su imati “vrlo ometen pogled”, dodao je Moore.

“Ne možete samo reći: ‘Oh, tamo je neko na krovu’ i pucati u njih”, rekao je Moore. “Ono što će oni raditi je gledati, čekati, dok ne vide oružje. Problem je u tome što je u tom dijelu na krovu mogao postojati mali zid koji ga je prekrivao i skrivao.”

Moore kaže da očekuje “drastične promjene” u sigurnosnim procedurama kao rezultat pucnjave, uključujući proširenje perimetra i pažljivije osiguranje mjesta okupljanja. “To je ozbiljan propust”, kaže.

“Tajna služba mora biti na razini svaki put, na svakom skupu svakog kandidata, svakog mjeseca, svake godine, moraju biti savršeni. Dovoljan je jedan propust, to je teško spriječiti, ali je potrebno eliminirati što više načina na koje bi se to moglo dogoditi”, zaključio je Moore.

Related Posts

1 of 177