Amerika razbila rusku “farmu botova”, cilj im je bio izazivanje razdora u SAD uoči izbora


Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Ameitčkhi Država saopćilo je u utorak da je zaplijenilo nekoliko internetskih domena i stotine računa na društvenim mrežama za koje tvrde da su bili dio farme botova ruske vlade.

Botovi su koristili umjetnu inteligenciju (AI) za stvaranje sadržaja usmjerenog na miješanje u američku politiku.

Prema nalozima izdanim na okružnom sudu u Arizoni krajem prošlog mjeseca, ruski su se operativci oslanjali na par domena za registraciju 968 jedinstvenih računa na platformi društvenih medija X.

U nalozima se navodi da su računi stvoreni 2022. po nalogu zamjenika urednika ruske državne novinske kuće RT.

Adrese e-mailova i telefonski brojevi korišteni za kupovinu domena povezane su s osobom koja je identificirana kao glavni programer “Melioratora”, koji su vlasti opisale kao “tajni softverski paket poboljšan umjetnom inteligencijom”.

Prema zajedničkom upozorenju koje su objavile SAD, Nizozemska i Kanada, “podružnice RT-a” koristile su Meliorator i njegove AI sposobnosti za stvaranje farme botova s ​​lažnim osobama različitih nacionalnosti kako bi širile dezinformacije i narative u korist Rusije na mreži X.

Meliorator može objavljivati ​​sadržaj, oponašati ton običnih korisnika društvenih medija i uskladiti sadržaj njihovih objava s drugim dezinformacijskim računima i botovima, navodi se u upozorenju.

Bilo je i dokaza da su programeri radili na proširenju njegove funkcionalnosti na druge društvene platforme.

Operacija je bila usmjerena na publiku u SAD, Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Ukrajini, Španiji i Izraelu.

Operacija provođenja zakona dolazi nakon što su američki obavještajci i privatne organizacije za obavještavanje o prijetnjama upozorili posljednjih mjeseci da se fokus ruskih operacija dezinformiranja pomaknuo kako bi se jače fokusirale na nadolazeće izbore u SAD.

Grupe povezane s ruskom vladom, kao što su Doppelganger i CopyCop, sve više uključuju AI alate u svoje propagandne pokušaje.

“Današnja akcija pokazuje da Ministarstvo pravosuđa i naši partneri neće tolerirati ruske vladine aktere i njihove agente koji koriste umjetnu inteligenciju kako bi posijali dezinformacije i izazvali podjele među Amerikancima”, rekla je zamjenica glavnog državnog tužitelja Lisa Monaco.

Pozivajući se na informacije dobijene od neimenovane američke agencije, FBI tvrdi da je zamjenik glavnog urednika RT-a nagovorio vodstvo kuće na razvoj novog softvera prije 2022., kada su tražili “alternativna sredstva za distribuciju informacija izvan standarda RT-a”.

Vodstvo RT-a odobrilo je razvoj Melioratora, a manje od godinu kasnije projekt je pretvoren u novu privatnu obavještajnu organizaciju koju je stvorio FSB i odobrilo najviše vodstvo Kremlja kako bi posijao razdor u SAD, prema sudskim dokumentima.

Botovi prikazani u ruskoj kampanji odgovarali su direktno na objave na mreži X kandidata koji su se takmičili za savezne dužnosti u SAD, pretvarajući se da su iz matičnog okruga kandidata.

Objave su odbacile podršku SAD Ukrajini i tvrdile da zemlje poput Poljske, Ukrajine i Litvanije duguju Rusiji zahvalnost jer ih je “oslobodila od nacističke vladavine tokom Drugog svjetskog rata”.

Zvančnik FBI-a je u izjavi pod zakletvom napisao da bi zapljena domena “imala značajan utjecaj na osujećivanje zlonamjernih aktivnosti”.

Related Posts

1 of 177