Ko će biti novi francuski premijer


Ljevičarski savez koji je pobijedio na francuskim parlamentarnim izborima, Nova narodna fronta (NFP) kaže da želi predložiti kandidata za premijera do kraja sedmice.

Prema francuskom ustavu, predsjednik Emmanuel Macron je taj koji imenuje premijera, a on u praksi dolazi iz najbrojnije parlamentarne grupacije, što je u ovom trenutku upravo NFP. NFP nema sam dovoljno za većinu pa je izgledno da će morati ući u neku vrstu koalicije s centrističkim savezom predsjednika Macrona.

Nekoliko imena se spominje u tom kontekstu, piše BBC.

Jean-Luc Melenchon – lider vodeće ljevičarske stranke Nepokorena Francuska, daleko je najpoznatiji član NFP-a. No, Melenchon je figura koja izaziva podjele, i ako kompromisi sa centrom na kraju budu nužni, on nije čovjek koji bi ih napravio, slažu se i sami zastupnici NFP-a.

Marine Tondelier – liderica Zelenih

Olivier Faure – glavni sekretar Socijalista

Manje šanse daju se još i komunisti Fabienu Rousselu, Raphaleu Glucksmannu iz stranke Place Publique te bivšem socijalističkom predsjedniku Francoisu Hollandeu.

Svi će oni morati ući u određene kompromise s Macronovim centrističkim savezom, a pitanje je na što će i na koliko toga Macron pristati.

Related Posts