Trčanje po vrućini: Savjeti za izbjegavanje kolapsa


Opet je to vrijeme – sredina ljeta je u gradu! Znojite se samo ne radeći ništa, a nakon tuširanja zapravo opet isto. Mnogi hobi trkači se bore sa stvarnim nedostatkom motivacije tokom ove vruće sezone.

Promjene uvjeta tokom perioda odmora, kao što su: B. visina ili jet lag, doprinose smanjenju performansi, što ponekad dovodi do povećanog rizika od povreda. Opekotine od sunca su također česta povreda.

Zdravo i fit vodič za ljetno trčanje otkriva sedam stvari na koje možete obratiti pažnju prije nego što počnete trčati ljeti kako biste se osjećali ugodnije i puni energije na ruti.

Ljeti je važno obratiti pažnju na pravi materijal (lagana, prozračna funkcionalna odjeća). Fokus je također na zaštiti. Može postojati rizik od opekotina od sunca čak i ujutro ili kasnije popodne. Stoga nemojte štedjeti na zaštiti od sunca (proizvod otporan na znoj sa visokim zaštitnim faktorom, sunčane naočale i šešir). Ljubitelji planina treba da znaju da se intenzitet UV zračenja povećava za četiri posto na svakih 300 metara nadmorske visine. Na 1.500 metara postoji povećanje od 25 posto.

Dovoljan unos tečnosti je apsolutno neophodan, posebno na vrućini, a još više kada se bavite sportom. Počnite već hidrirani! Također je važno šta pijete. Jer: Naše performanse su smanjene za 20 posto za gubitak od dva posto tjelesne tekućine. Idealno ako gubite mnogo tečnosti: ponesite sa sobom izotonični napitak u boci za piće koji ne samo da opskrbljuje tijelo tekućinom već i vitaminima i mineralima tokom dužih trčanja.
Dodatni savjet: Smanjite unos diuretičkih pića kao što su kafa, crni čaj i kola prije treninga.

Čak i ako na ovim temperaturama često niste gladni, nemojte zanemariti dijetu! Ako želite izgraditi mišiće ili ih barem održati tokom ljetnih mjeseci, važno je obratiti pažnju na pravu hranu. Nedostaje nam i energije, pa je zdrava ishrana još važnija u ovim vremenima. Odaberite laganu ishranu bogatu vitaminima koja je bogata korisnim ugljenim hidratima i malo životinjskih masti. Također je važno ponovo uvesti znojne minerale u organizam. Idealni su proizvodi od cjelovitih žitarica, voće (banane, dinje,…), povrće i supe od povrća. Posljednji obrok treba pojesti otprilike tri sata prije trčanja.

Related Posts