EURO i srce: Zašto je rizik od srčanog udara sada u porastu?


Evropsko nogometno prvenstvo je u punom jeku i svaku večer mnogi su uzbuđeni, tresu se, viču i navijaju. Međutim, to znači naporan rad za srce. Ko je posebno ugrožen i o čemu treba voditi računa kada gledate nogomet.

Sada se savjetuje oprez jer emocionalno uzbuđenje vrlo brzo može postati zdravstveni rizik. Brojna istraživanja pokazuju da se broj srčanih udara dramatično povećava tokom velikih turnira, posebno među muškarcima.

Jedno od najvažnijih svjetskih istraživanja o utjecaju nogometnih utakmica na zdravlje srca navijača provedeno je tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine. Za potrebe studije, istraživači iz Centra za kardiologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mainzu i Odjela za sportsku medicinu Univerzitetske bolnice Heidelberg procijenili su bolničke podatke Saveznog ureda za statistiku. Uporedili su prijem i smrtnost zbog srčanog udara tokom četiri vremenska razdoblja.

Evropsko nogometno prvenstvo može dovesti do emocionalnog rollercoastera, što predstavlja veliki stres za srce. Uzbuđenje zbog gledanja nogometa uzrokuje da tijelo oslobađa više hormona stresa, a otkucaji srca i krvni pritisak se povećavaju. Za osobe koje već boluju od bolesti srca povećava se rizik od problema s cirkulacijom u srcu ili srčanog udara. S obzirom na nadolazeće nogometne utakmice, trebali biste poduzeti nekoliko mjera opreza.

Related Posts