Retrospektiva drame Juliena Assangea koja je trajala više od 13 godina


Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napustio je zatvor u Velikoj Britaniji nakon što je sa SAD postigao sporazum o priznanju krivnje zbog optužbi za špijunažu.

Assange je pristao priznati krivicu po jednoj tački kaznenog djela, koja se tiče dobivanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata koji se tiču američke vojske i sistema nacionalne sigurnosti.

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju. Assange time postaje slobodan čovjek.

Njegove pravne bitke i borbe protiv izručenja SAD-a gdje su mu prijetile i doživotna ili čak smrtna kazna, trajale su više od 13 godina. Sky News je donio presjek najvažnijih događaja u 13-godišnjoj drami koju je zajedno sa svojom porodicom proživljavao Julian Assange.

Objava snimke američkih napada u Iraku, optužbe za silovanje, u SAD-u mu prijetila smrtna kazna…
2006.
Assange osniva WikiLeaks, web stranicu namijenjenu curenju povjerljivih ili osjetljivih informacija.

5.aprila 2010.

WikiLeaks je objavio video iz američkog helikoptera koji je prikazivao američki zračni napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, uključujući i dvoje novinara.

25. jula 2010.

WikiLeaks objavljuje više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izvještaja o ratu u Afganistanu.

august 2010.

Nakon Assangeova posjeta Švedskoj izdan je nalog za hapšenje zbog optužbi za silovanje i zlostavljanje. On je ispitan u Stockholmu te je negirao optužbe.

oktobar 2010.

WikiLeaks je objavio 400.000 povjerljivih vojnih dosjea vezanih uz rat u Iraku. Sljedećeg mjeseca objavljuju hiljade američkih diplomatskih dokumenata, uključujući stavove svjetskih čelnika i procjene sigurnosnih prijetnji.

18.novembra 2010.

Interpol je raspisao međunarodnu potjernicu nakon što je švedski sud odobrio zahtjev za njegovo pritvaranje zbog sumnje na silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonitu prisilu.

decembar 2010.

Assange je u pritvoru nakon saslušanja o izručenju u Londonu. Kasnije je sud prihvatio njegovu jamčevinu, ali je zadržan iza rešetaka kada su švedske vlasti osporile odluku.

februar 2011.

Zahtjev za izručenje iz Švedske je odobren, britanski sudac zaključuje da to ne bi kršilo Assangeova prava. Osnivač WikiLeaksa obećava da će se boriti protiv presude. U novembru iste godine gubi žalbu Visokog suda koje se tiče izručenja.

14.juna 2012.

Related Posts

1 of 177