Pripreme za još jedan svemirski spektakl: Fenomen koji se dešava jednom u životu


Čini se kako će ova godina biti zaista jedinstvena što se tiče svemirskih fenomena koje možemo promatrati sa Zemlje. Nakon što nas je oduševila Aurora borealis koja se zahvaljujući snažnim geomagnetskim olujama spustila južnije nego što je to iko mogao očekivati i pružila nam jedinstveni doživljaj, do kraja godine očekuje nas još (barem) jedan svemirski spektakl.

Kako pišu iz NASA, do kraja godine očekuje nas velika eksplozija zvijezde, tzv. nova, koja će osvijetliti noćno nebo. Kažu da će se raditi o događaju koji se viđa “jednom u životu”.

Radi se o događaju kada promjene na zvijezdi uzrokuju oslobađanje velike količine energije i ona postaje vrlo sjajna. Taj bljesak je samo privremen i zvijezde se obično vraćaju u svoje normalno stanje nakon tog događaja.

Iako je nezahvalno prognozirati kad bi se takav događaj mogao dogoditi, astronomi očekuju da bi se on mogao odigrati do septembra 2024. godine. i to u binarnom sistemu u zviježđu Corona Borealis, također poznatom kao Sjeverna kruna. Radi se o konstelaciji udaljenoj oko 3000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Binarni sistem naziva se T Coronae Borealis. Sadrži dvije gravitacijski povezane zvijezde – bijelog patuljka (ostataka zvijezde veličine Zemlje koja je umrla) i crvenog diva (zvijezda koja se urušava nakon gubitka velike količine vodika u njenom središtu).

NASA-ini astronomi ističu da oslobađanje vodika crvenog diva u binarnom sistemu uzrokuje veliko povećanje pritiska i topline na bijelom patuljku. Takvo nakupljanje može uzrokovati “termonuklearnu eksploziju” dovoljno veliku da raznese materijal koji je bijeli patuljak prikupio.

Za razliku od supernove, koja je potpuno uništenje na kraju života neke zvijezde, nova omogućuje bijelom patuljku da i dalje ostane aktivan.

Naučnici procjenjuju da se nove pojavljuju u prosjeku svakih 80 godina, a mogu trajati “desecima, stotinama ili hiljadama godina”.

Što se ovogodišnje nove tiče, naučnici kažu da će eksplozija biti toliko svijetla da bi ljudi trebali moći vidjeti njenu svjetlost bez teleskopa ili druge posebne opreme, a zbog jakog svjetla može izgledati kao da se na nebu stvorila nova zvijezda.

To je događaj koji se događa jednom u životu i koji će stvoriti mnogo novih astronoma, dajući mladim ljudima kozmički događaj koji mogu sami promatrati, postavljati svoja pitanja i prikupljati vlastite podatke, rekla je dr. Rebekah Hounsell, naučnica specijalizirana za nove događaje u NASA-inom Goddard Space Flight Centru u Greenbeltu, Maryland. To će potaknuti sljedeću generaciju naučnika.

Što promatrači zvijezda trebaju tražiti? Sjeverna kruna je krivulja zvijezda u obliku potkove zapadno od zviježđa Herkula, idealno uočljiva za vedrih noći. Može se identificirati lociranjem dvije najsjajnije zvijezde na sjevernoj hemisferi – Arktura i Vege – i praćenjem ravne linije od jedne do druge, što će promatrače neba odvesti do Herkula i Corone Borealis.

Bljesak će biti kratak. Nakon što eruptira, bit će vidljiv golim okom nešto manje od sedam dana – ali će to biti pravi prizor za vidjeti.

Related Posts

1 of 145