Grlić Radman: Neće biti “prečice” za ulazak država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju


Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak da Hrvatska podržava zemlje Zapadnog Balkana u pristupanju Evropskoj uniji, ali pod uvjetom da ispune kriterije koje postavlja Brisel, te da se njihove vanjske politike usklade s onima Evropske unije.

“EU ostaje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali njihovo buduće članstvo i perspektiva ovisi o vlastitim postignućima i provođenju reformi, te ispunjenju kriterija i mjerila.

Kao što je Hrvatska to isto učinila prije više od 11 godina odradivši težak posao”, rekao je Grlić Radman za TV Beč.

On se u petak u sklopu inicijative “Prijatelji Zapadnog Balkana” sastao u Austriji s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Sastanku zatvorenom za medije prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Slovačke i Grčke koje su članice EU.

Prijatelji Zapadnog Balkana je inicijativa koju je 2023. pokrenuo austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenber “u cilju pružanja podrške postupku proširenja EU”.

Prvi takav sastanak bio je održan prije četiri mjeseca u Rimu.

“Ovo je bio drugi sastanak na kojem smo čuli poglede tih zemalja i njihova postignuća (u procesu pristupanja, op.a)”, izjavio je Grlić-Radman.

Crna Gora, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija kandidati su za članstvo u EU. Želimo im pomoći svojim iskustvom i svojom ekspertizom. Važne su sigurnost i promocija regionalne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi. To je temelj, napomenuo je hrvatski ministar.

Rekao je da se “potrebno suočiti s prošlošću” i “ne posezati za nekim temama koje mogu još više proširiti otvorene rane raspada bivše države (Jugoslavije)”.

“Potrebno se okrenuti budućnosti i naravno riješiti otvorena pitanja, ali u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu vladavine prava sadržanih u 23. i 24. poglavlju (pristupnog postupka s EU), izjavio je Grlić Radman.

Poručio je da za zemlje “Zapadnog Balkana” neće biti “prečaca” i “političkih puteva”, nego “pravnih” koje propisuje EU, prenosi HRT.

Related Posts

1 of 159