Analiza CNN-a: Tenzije eskaliraju između Bidena i Trumpa uoči ključne bitke


Ogorčene tenzije eskaliraju između Joea Bidena i Donalda Trumpa oko utrke i budućnosti Vrhovnog suda dok se pripremaju za najkritičniji sukob u predsjedničkoj debati u posljednjih nekoliko godina, piše CNN.

Trag kampanje 2024. napravio je rijedak zaokret od sudnica tokom vikenda prema konvencionalnijim bojnim poljima: prikupljanju sredstava, vitalnim glasačkim blokovima i oscilacijskim državama koje će odlučiti o izborima.

Kampanje Bidena i Trumpa borile su se oko glasova crnačkih Amerikanaca, tradicionalne demokratske baze moći u kojoj bivši predsjednik pokušava da se probije uprkos svojoj okaljanoj ličnoj historiji o rasi.

Ovo dolazi kada republikanci prihvataju svog potencijalnog kandidata uprkos njegovoj krivičnoj osudi i pokušaju da ponište izborni rezultat 2020., ulažući sve ili ništa na Trumpa dok pokušavaju da osvoje Bijelu kuću i Senat i zadrže Dom.

Predsjednik Biden, koji je u subotu odletio direktno sa svog drugog putovanja u Evropu u roku od sedam dana na sjajnu holivudsku akciju prikupljanja sredstava u Los Angelesu, tamo je utvrdio da bi jedan od “najstrašnijih” dijelova drugog Trumpovog mandata bio mogućnost koju bi njegov rival iskoristio i imenovao tvrdokornije konzervativne sudije Vrhovnog suda.

Bivši predsjednik Barack Obama, koji se pridružio svom bivšem potpredsjedniku na prikupljanju sredstava, u međuvremenu je žalio zbog činjenice da republikanci trebaju nominirati kandidata kojeg je “porota njegovih kolega osudila po 34 tačke”.

Kampanja se intenzivira uoči prve predsjedničke debate 2024. , na CNN-u 27. juna, što je potencijalno odlučujući trenutak kampanje u kojoj bi bivši predsjednik mogao pobijediti postojećeg predsjednika koji ga je smijenio s funkcije tek drugi put u historiji.

Obračun u Atlanti odigrat će se s 81-godišnjim Bidenom pod ekstremnim pritiskom da pokaže da je spreman za još jedan četverogodišnji mandat usred sveopće zabrinutosti birača zbog njegovih poodmaklih godina i nakon Trumpovog neprestanog ismijavanja mentalne oštrine i fizičkog stanja vidno ostarjelog predsjednika .

Bivši predsjednik stalno ismijava Bidena, a to bi moglo, međutim, smanjiti očekivanja za Bidenov učinak, povećavajući izglede da bi energična predsjednička predstava mogla imati sličan učinak kao i njegovo ovogodišnje obraćanje o stanju Unije, što je privremeno smirilo zabrinutost. Nestabilno ponašanje bivšeg predsjednika posljednjih dana, uključujući i nakon što je u petak obilježio svoj 78. rođendan, podstiče Bidenovu kampanju da tvrdi da Trumpovo stanje duha – kao i njegov pokušaj da slomi američku demokratiju prije četiri godine – znači da nije sposoban za povratak na funkciju.

Prošle sedmice, kampanja je opisala Trumpa kao “nezavisnijeg nego ikad prije” nakon što se vratio na Capitol Hill po prvi put od napada njegovih pristalica 6. januara 2021. da bi ga prihvatili poslanici Predstavničkog doma i Senata GOP-a.

Prva predsjednička debata u ovoj kampanji je neobično rana, što znači da bi mogla dati predsjedniku priliku da potakne trku u Bijeloj kući koja je uglavnom stabilna mjesecima. Trump ima snažne ankete u ključnim nestabilnim državama.

Bajden se očigledno drži sužavanja puta kroz izbornu mapu cijele zemlje do 270 glasova potrebnih za pobjedu na predsjedničkom mjestu.

Predsjednika sputava bol koji osjećaju mnogi Amerikanci zbog visokih cijena i povišenih kamata zbog kojih je teško priuštiti nove domove i kredite za automobile – dajući Trumpu priliku da izazove nostalgiju o ekonomiji prije pandemije tokom svog mandata.

CNN je u subotu objavio nove detalje debate, s kojima su se složile obje kampanje. Događaj će se održati u televizijskom studiju, a ne pred publikom uživo.

To će uključivati ​​dvije reklamne pauze, tokom kojih će osoblju kampanje biti zabranjeno komunicirati sa svojim kandidatom.

Obojica su se složila da se pojave na uniformnom podijumu, a njihove pozicije će biti određene bacanjem novčića. Mikrofoni će biti isključeni osim kada kandidat dođe na red.

Očekuje se da će Biden kasnije ove sedmice krenuti u Camp David na intenzivnu debatu u kojoj će biti uključen njegov bivši šef kabineta Ron Klain, koji je decenijama školovao demokratske kandidate uoči debata.

Trump je održao politički forum sa grupom savjetnika i Marcom Rubioom sa Floride i Ericom Schmittom iz Missourija kada je prošle sedmice bio u Washingtonu.

Njegovi pomoćnici su insistirali na tome da se bivši predsjednik neće nužno uključiti u tradicionalne pripreme za debatu, već će se oslanjati na intervjue i skupove kako bi usavršio svoj pristup.

Međutim, Trumpovi intervjui, uglavnom s konzervativnim medijima, često su puni softball pitanja.

Related Posts