Ako padne Macron, hoće li i francuska ekonomija doživjeti sunovrat?


Ulagači su zabrinuti da bi se Francuska mogla suočiti s finansijskom krizom ako se politički centar sruši na predstojećim parlamentarnim izborima, ostavljajući populiste krajnje desnice na čelu druge najveće ekonomije Evropske unije.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron raspisao je prijevremene izbore nakon što je njegova stranka izgubila od krajnje desnice u glasanju za zastupnike u Evropskom parlamentu, prenosi CNN.

To je šokantan potez koji je uzdrmao tržišta francuskih dionica i državnih obveznica.

Od tada su se raširila nagađanja da je Nacionalni skup, stranka krajnje desničarke Marine Le Pen, spremna postati najmoćnija snaga u parlamentu te svrgnuti Macronov centristički blok.

Takav bi ishod mogao otežati smanjenje ogromnog državnog duga Francuske, koji je iznosio 110,6 posto bruto domaćeg proizvoda na kraju prošle godine. Mogao bi ga čak i povećati.

Žestoko podijeljeni parlament također bi se borio da smanji proračunski deficit – jaz između državne potrošnje i poreznih dobitaka – koji je prošle godine dosegao 5,5 posto BDP-a.

“Ako Le Pen bude odlučivala u parlamentu i slijedila glavne dijelove svoje skupe fiskalne i protekcionističke agende “Francuska na prvom mjestu”, rezultat bi mogla biti finansijska kriza u stilu Liz Truss”, saopćili su ekonomski eksperti Berenberga.

Naime, britanska funta i državne obveznice Velike Britanije naglo su pale u septembru 2022. nakon što je bivša premijerka Truss predstavila planove za povećanje zaduživanja radi plaćanja smanjenja poreza.

Hipotekarne stope su porasle jer su ulagači zahtijevali mnogo veće premije za posjedovanje britanskog duga.

Truss je ubrzo nakon toga podnijela ostavku, postavši premijer s najkraćim stažom u britanskoj historiji.

Rizik da se nešto slično dogodi u Francuskoj je stvaran, smatra ministar finansija te zemlje Bruno Le Maire.

Primijetio je da Francuska sada mora plaćati više kamate od Portugala – jedne od zemalja spašenih tokom europske dužničke krize prije više od deset godina – da posuđuje od investitora.

Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je u srijedu da je Macronov centristički blok na putu da bude tek treći u prvom krugu izbora 30. juna, daleko iza Nacionalnog skupa i saveza ljevičarskih stranaka.

Nacionalni skup je obećao povećanje javne potrošnje i smanjenje PDV-a na struju i gorivo.

Le Maire je u petak rekao da bi odgovor tržišta na takve mjere bio u stilu “žao mi je, ali nemate sredstava za priuštiti te troškove.”

Related Posts