Bogata, sočna i slatka: Pravi recept za savršenu baklavu


Baklava je bogata, slatka i sočna slastica koju poznaje cijeli svijet, a originalno nam dolazi iz kuhinja Turske, Grčke te mnogih arapskih i bliskoistočnih zemalja. Poslastica je to koja se dobro udomaćila u Bosni i Hercegovini, a tradicionalno se pravi za Bajram.

Dobro nam je svima znano da se radi o desertu napravljenom od tankih jufki, premazanih otopljenim puterom pa nadjevenim mljevenim i sjeckanim orašastim plodovima. Na našim su prostorima to najčešće orasi, dok se u drugim zemljama mogu naći i baklave punjene pistacijama, bademima, pa i čokoladom.

Završni je korak zalijevanje baklave slatkim agdom koja je zaslužna za slatkoću i sočnost same baklave. Baklava se služi dobro natopljena, stoga je bitno pustiti je da odstoji barem dan-dva prije služenja kako bi se u potpunosti uživalo u njezinoj slojevitosti i bogatstvu okusa.

Smatra se da je verzija baklave poznate nam danas, najvjerojatnije razvijena u kuhinjama palače Topkapi. Prema predaji, sultan je na petnaesti dan ramazana u ceremonijalnoj procesiji nazvanoj Baklava alay janjičarima predstavljao upravo pladnjeve baklave.

Donosimo recept za tradicionalnu bosansku baklavu, a još imate vremena da je pripremite.

1 kg gotovih kora za baklavu (jufki)

1 kg šećera
voda

Related Posts

1 of 165