Kada koristiti sintetičko ulje, a kada mineralno ili polusintetičko ulje?


Svaki korisnik automobila mora zapamtiti promjenu motornog ulja. Zahvaljujući njemu, motor ima odgovarajuće podmazivanje: ulje smanjuje trenje koje nastaje na međusobno povezanim komponentama motora, a također ga hladi.

Sve nepravilnosti u ulju negativno utiču na stanje motora. Može ih biti mnogo, npr. ulje se često gubi zbog curenja ili kao rezultat sagorijevanja motora. Zanemarivanje izmjena ulja također će imati negativne posljedice: čak i ako razina ulja ostane normalna, istrošeno mazivo će s vremenom izgubiti karakteristike i oštetiti motor.

Osim praćenja prijeđenih kilometara između izmjena ulja, vlasnik automobila također mora znati koje ulje koristiti za motor svog automobila. Ovo se pitanje obično postavlja nakon kupovine polovnog automobila, kada nemamo podataka o ulju koje je do sada korišteno. Ključni kriterij je vrsta motornog ulja. Postoje tri osnovne vrste: mineralno ulje, sintetičko ulje i polusintetičko ulje . Svaka vrsta maziva ima drugačiji hemijski sastav i namijenjena je različitim motorima, stoga ih ne smijete miješati niti nasumično mijenjati jednu vrstu ulja u drugu. Koje motorno ulje izabrati?

Mineralna, sintetička i polusintetička ulja razlikuju se prvenstveno po hemijskom sastavu – tzv. uljna baza i korišteni aditivi za rafiniranje koji sprječavaju stvaranje i taloženje naslaga ugljika (deterdženti, disperzanti), stabilizuju viskoznost tvari (modifikatori viskoznosti), snižavaju tačku sticanja ulja (depresanti) i sprječavaju koroziju (inhibitori). Uljna baza se dijeli na mineralnu bazu i sintetičku bazu. Kao što možete pretpostaviti, prvi je napravljen od mineralnog ulja, drugi je napravljen od “sintetičkog ulja”. Polusintetičko ulje je rezultat kombinacije obje baze u različitim omjerima.

Ova vrsta ulja proizvodi se na bazi mineralne baze koja nastaje procesom prerade sirove nafte i njezine rafinacije u kasnijim fazama proizvodnje. Rezultat ove metode je prisutnost sumpora i ugljikovodika u sastavu, što se prevodi u najveću viskoznost od svih vrsta ulja. Iz tog razloga preporuča se koristiti mineralna ulja za motore s velikom kilometražom, tj. one koji pokazuju znakove istrošenosti (npr. ulje koje gori ili curi). Zbog svoje veće gustoće, mineralno ulje donekle brtvi motor i pomaže smanjiti ta curenja . Ova vrsta ulja ne sadrži toliko sredstava za čišćenje kao “sintetika” i “polusintetika”, pa se pri njegovoj uporabi smanjuje opasnost od ispiranja nakupljenih naslaga ugljika i začepljenja njima uljnih cjevovoda.

Mineralno ulje preporučuje se za:

Sintetička baza, koja je glavni sastojak tzv sintetski, nastaje hemijskom sintezom. Za razliku od mineralnog ulja, koje se smatra najnižim kvalitetom ulja, ovo ulje se preporučuje za moderne motore ili agregate s malom kilometražom. Zbog nekoliko razloga. Sintetičko ulje je prije svega fluidnije i zadržava tu fluidnost čak i pri niskim temperaturama – to znači da do ključnih dijelova motora dospijeva vrlo brzo nakon paljenja, čak i zimi. Istodobno, “sintetika” savršeno štiti pogonsku jedinicu od učinaka rada na visokim temperaturama i ne izlaže motor tako visokom radnom otporu kao mineralno ulje – to je, pak, jednostavan način za smanjenje potrošnje goriva. Osim toga, sintetičko ulje je najotpornije na oksidaciju i zato duže zadržava svoje karakteristike. Njegovom upotrebom smanjuje se rizik od naslaga ugljika u motoru.

Sintetičko ulje preporučuje se za:

“Polusintetika” je most između mineralnog i sintetičkog ulja. Zapravo, ima mnogo toga zajedničkog s jednim i drugim, jer nastaje miješanjem mineralne i sintetičke baze. Ima dobre karakteristike podmazivanja bez obzira na temperaturu motora, ali je cjenovno pristupačniji proizvod. Polusintetičko ulje je zato jeftinija alternativa sintetičkom ulju.

Polusintetičko ulje preporučuje se za:

Related Posts