Strahovito nevrijeme poharalo Srbiju: Scene koje dolaze sa terena su nevjerovatne


Veliko nevrijeme sručilo se u popodnevnim satima na Bačku Palanku u Srbiji.

Kako je ranije najavljeno, jaka oluja uočena na sjeveroistokom Bosne premjestila se na Vojvodinu i kreće se dalje prema Rumuniji.

Sudeći po snimcima objavljenim na mrežama, jaki pljuskovi i grad paralisali su, pored Bačke Palanke i Futog, a sve je izvjesnije da će pogoditi i Novi Sad.

Kako javljaju stanovnici Bačke Palanke, pojedina domaćinstva su ostala bez struje.

Na jugozapadu i zapadu Srbije, na liniji: Loznica-Valjevo-Čačak-Kraljevo-Kopaonik se formirala suva linija koja razdvaja suhu vazdušnu masu na jugozapadu i vlažnu u centralnoj Srbiji.

Prethodno se oglasio i RHMZ i saopštio da se na području istočne Srbije očekuje lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom.

Danas (03.06.) veoma nestabilno, naročito u drugom delu dana, sa jakim pljuskovima i velikom količinom padavina za kratko vreme uz grad (lokalno i preko 5 cm u prečniku) i olujni vetar u oblasti najjačih razvoja.

Tačnu lokaciju inicijacije, premještanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. U većem dijelu zemlje izdat je narandžasti, a u istočnoj Srbiji crveni (najviši) stepen upozorenja. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

Naime, kako je ranije objavljeno u jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije danas je na snazi narandžasti meteo alarm zbog kiše i gmrljavine. Ovo upozorenje znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savjete koje daju nadležne državne službe.

U ostalim dijelovima Srbije upaljen je žuti meteo alarm, što znači da vreme može biti potencijalno opasno, prenosi Kurir.

Related Posts